Samhället

Vad vill Malmölistan

Onsdag 11 Augusti, 2021

Runt om i Sverige startar nya lokala partier där de flesta har det gemensamt att folk ska få insyn och inflytande på riktigt, att demokratin ska ut till medborgaren i kommunen. Vi Som Bygger Landet har träffat några av partierna och med början idag kommer vi publicera intervjuerna här. Först ut är Malmölistan. Nästa vecka kan ni läsa om 24:7 i Varberg.

Malmölistan är ett lokalt parti som startade för ca två år sedan. De poängterar att de inte kommer med färdiga förslag och lösningar utan är beredda att lyssna på vad vad vanligt folk som drabbas av kommunens nedskärningar och försämrad välfärd i Malmö tycker och säger. Vi träffade Nils Littorin, ordförande i Malmölistan för en intervju.

Malmö har varit en stor arbetarstad som drabbats hårt av avindustrialiseringen. Hur ser ni på samhällsutvecklingen?

— Fram till 90-talet var Malmö nettoinbetalare av skatt till samhället. Det var en välmående industri och arbetarstad. Nu har vi Sveriges högsta arbetslöshet, 16%, ungefär dubbelt som landet i helhet och ett enormt socialbidragsberoende. Malmö har också haft en stor inflyttning av fattigdom, det finns enligt högskola och Röda Korset en stor barnfattigdom. Men det är inte svenska barn utan invandrade barn utan några resurser, föräldrar som är analfabeter och med en helt annan kulturell nivå.

Avindustrialiseringen fortsätter och ett exempel är Pågen, en av de äldsta industrierna och största arbetsgivarna i Malmö, ville bygga en ny fabrik i anslutning till befintlig anläggning men till slut valde att bygga i Landskrona för där ville politikerna till skillnad från de i Malmö ha industri. Här satte man sig på tvären och gör allt man kan för att vi inte ska vara en industristad. Malmö kommunledning har en orealistisk vision om att det ska finnas en halv miljon invånare inom tjugo år, det är ungefär som att hela Uppsala skulle flytta hit. Och då måste man ju ha bostäder, högsta prioritet är att bebygga överallt och då kan man inte ha bullriga industrier bredvid bostadshus.

Men frågan är var ska alla barn och ungdomar som flyttar in jobba någonstans.

03E4B7C6-D129-4CF6-8031-4C1DB052D66A.jpeg

Nils Littorin, ordförande i Malmölistan, utanför Pågens fabrik i Malmö. Foto: Privat

Malmö är ju känt för alla skjutningar. Sen några år tillbaka pågår projektet ”Sluta skjut”, ett samarbete mellan polis, kriminalvård, Malmö Stad och enskilda Malmö-bor i olika föreningar. Skjutningarna har minskat kraftigt ser man som ett resultat av detta. Vad säger ni, har det blivit bättre?

Ska du bo här och få vårt stöd då måste du också delta i att ditt område är tryggt, att skolan är trygg. Man ska villkora bidrag, kriminella ska inte få bidrag. Du ska sköta dig, annars får du inga pengar.

— Ja definitivt, om det beror på projektet eller andra faktorer är en fråga för forskare. Men oavsett har det minskat och man har burat in en hel del gängledare. Men så länge man inte bekämpar grundproblemen som arbetslöshet, kraftig invandring så är jag orolig för att det kommer en ny våg av kriminalitet och våld. Vi ska vara på det klara med att vi har en invandrarklanbrottslighet i Sverige och 90% av dessa kriminella klaner finns representerade i Malmö. Sen har vi det förebyggande arbetet. Om man tar vissa delar av Rosengård som är som rena etniska ghetton. Där finns ingen kontroll och där har du massor av dysfunktionella familjer och där ungdomarna driver omkring sent på kvällarna, muckar gräl, hittar på skit och beter sig som maffia och det så långt ner som i nio tio års åldern. Här har samhället helt övergivit dessa bostadsområdena till sitt öde och till de kriminella. Här behövs kvarterspoliser, fältarbetare, skolor som fungerar mycket bättre med speciella klasser för tex barn med läs och skrivsvårigheter. Det är en kedja från barnsben och upp i vuxen ålder som inte fungerar både vad gäller rättsväsende och socialt omhändertagande. Vi vill att alla barn i Malmö ska erbjudas, uppmuntras och kanske till och med kräva att de har fritidsaktiviteter efter skolan med judo, fotboll, dans, ja idrott eller liknande. Det är en liten pusselbit i det hela att styra bort från kriminalitet. Det ska vara vuxenledda aktiviteter efter skola ihop med kvarterspoliser. Man ska få igång nattvandring bland föräldrarna. Och att man börjar ställa krav på de som får samhällets stöd som SFI, introduktionsbidrag, socialbidrag. Ska du bo här och få vårt stöd då måste du också delta i att ditt område är tryggt, att skolan är trygg. Man ska villkora bidrag, kriminella ska inte få bidrag. Du ska sköta dig, annars får du inga pengar.

Lönedumpningen på arbetsplatserna är ett stort problem. Hur vill Malmölistan bekämpa det?

— I vårt program skriver vi att MKB, Malmö kommunala bostadsbolag, och alla kommunala bolag ska kräva kollektivavtal vid alla upphandlingar. Det är något som skulle kunna göras direkt inom byggbranschen. Sen har du Möllevångstorget och den gangsterkultur som frodas i restaurangvärlden där man har slavarbetare som inte ens får lön, som bor i källare på restaurangen. Återigen kommer migrationen in här, de öppna gränserna in till Malmö och vår totalt obefintliga kontroll över gränserna och också över tillsynsmyndigheterna. Det är ingen som känner ansvar över detta och det blir en lönedumpning i den här sektorn. Människor kan äta billig falafel och thaimat men i förlängningen skär du av den gren som du sitter på.

Ni är ett lokalt parti som ställer upp i valet nästa år. Vilka är era viktigaste frågor?

— Kriminaliteten och tryggheten som vi pratat om. Förtätningen av Malmö Stad är en annan sak. Vi måste bevara Malmö som parkernas stad, grönytorna som totalt håller på att skövlas. Det är ren rovdrift som Miljöpartiet och sossarna sysslar med. Det politiska slöseriet av skattemedel till kommunikatörer, till höga politikerlöner, till byråkrati, alldeles för många chefer med för höga löner. Eller ljudbilden, den rosa enhörningen eller Zlatanstatyn som alla kostade runt miljonen. Det slöseriet med skattepengar vill vi skära bort och istället använda till barnomsorg, äldreomsorg och skolor.

IMG_9212.jpg

Nils Littorin framför den rosa enhörningen som kostade Malmö stad närmare miljonen.

Mycket fokus ligger på dig som partiledare. Lokala partier har uppstått och flera har försvunnit samtidigt som eldsjälarna. Finns det en risk här?

Det var jag som startade Malmölistan och de som känner till den förknippar den med mig. Det är på gott och ont men precis som du säger att i förlängningen måste fler människor i Malmölistan och i Malmö överhuvudtaget ta ansvar för att ta bort det här korrupta politiska slöserisystemet som vi har och då måste fler människor träda fram.

Ordet populism beskrivs i etablerad media som något negativt. Hur ser du på det?

Alltså populism är en term man använder för någon som gör det folket vill, som lyssnar på folk och genomför, kräver reformer. Det kanske är skillnaden mot oss och andra partier och inte minst vänstern i allmänhet. De som säger sig vilja företräda folket och vara den lilla människans röst frågar inte människan på gatan; vad vill du ha för invandringspolitik vad vill du ha för trygghet, för säkerhet till dig och din familj där du bor. Antagligen är man rädd för svaren, att man ska få de svar vi får när vi är ute i utsatta områden. Det är många som kommer från länder som har betydligt strängare straff för kriminalitet än vi har i Sverige, som är vana vid helt andra åtgärder. Det finns ett väldigt starkt stöd för hårda tag mot kriminella i utsatta områden och det passar inte i vänsterns världsbild. Tyvärr, hade man haft det hade man kunnat sopa banan med högern. Men vi vill det och vi lyssnar på vad vanligt folk vill och i den här frågan så har folk i utsatta områden, i Rosengård, på Lillängen helt rätt. Det måste till hårdare tag mot gängen. Samma sak att man vill sänka politikerlönerna. När Malmös kommunalråd tjänar mer än en riksdagsledamot gör och ökar sin egen lön med ca 20% på några år, det är inte rimligt, då svävar man ut i det blå. Och då behövs det ett parti som Malmölistan som tar ner dem på jorden igen.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt