Jobbet

Vi har inte bara blivit vingklippta på arbetet – parterna har även stulit vår fritid

Söndag 18 Maj, 2025

Marcus Aronsson, brandman i Södra Älvsborgs räddningstjänst och Krister Maltby, personlig assistent, Ängelholm, har ifrågasatt att deras fackförbund, Kommunal, med hänvisning till EUs arbetstidsdirektiv, har slutit avtal om att försvåra dygnspass och därmed försämrat både deras liv och den livsviktiga verksamheten. Lyssna här:

-Ja det påverkar ju både verksamheten och mig personligen, säger Marcus Aronsson, för det har ju blivit mycket mycket svårare att planera verksamheten.

-Hade det funnits lite råg i ryggen på Kommunal, säger Krister, så hade de gått ut och sagt som det är: Att EU sätter inga gränser på 20 timmar. Detta är en avtalslösning och ingenting annat. Och vi kommer nu att arbeta för att ta bort den här gränsen.

Marcus fortsätter -Innan hade vi flexibiliteten att kunna planera in att man skulle jobba mer intensivt för att kunna öva eller för utbildningar och då kunde man justera schemat på ett enkelt sätt, så att vi fick verksamheten att fungera och våra liv också. Idag är det ju mycket mycket svårare, eftersom vi förbjuds att byta pass, om det medför att vi jobbar längre än 20 timmar på vissa veckodagar. Arbetsgivaren kan ju vid övning förlägga oss i dygn, om verksamheten kräver det. Men jag kan inte byta till mig ett dygn om mitt liv kräver det.

Det har ju begränsat mig på det viset att om jag jobbar måndag dag och tisdag natt om Min son har en fotbollsmatch på på måndagen så hinner jag inte hem till den, då jag reser och likadant på tisdagen då kan jag inte hjälpa till med hämtning och lämning eftersom att jag måste åka till jobbet redan klockan tre på eftermiddagen.

Så det blir ju två dagar som blir påverkade och visst är det så att i många yrken där man jobbar skift, men det skulle ju inte behöva vara så inom räddningstjänsten

Krister, har du också dina problem kring detta?

-Mina problem, så här långt, har framförallt varit att jag har fått lägga ner en jäkla massa tid för att försöka föra fram, att de här begränsningarna som finns i avtalet nu mellan kommunal och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), inte har med EU att göra utan är en ren avtalslösning.

Krister Maltby 2 pers ass

Personligen har jag ju inte påverkats och inte den brukare jag jobbar hos heller, eftersom att våra avtal är mellan Kommunal och Fremia och de kommer inte börja gälla förrän den första januari 2026.

Enkelt uttryckt är det så här att först tecknar man avtal mellan kommunal och SKR. Och de var överens.

Sen har man från Kommunal gått på och skulle teckna samma avtal med först Vårdföretagarna och därefter Fremia.

Vårdföretagarna visade sig vara en hård nöt för Kommunal, de ville ha samma avtal som med SKR, men Vårdföretagarna vägrade och efter ett och ett halvt års förhandlande så kom man fram till ett avtal som jag menar är radikalt annorlunda, än det man har med SKR.

Därefter gjorde man en förhandling med Fremia och kom fram till i princip samma avtal. Så det har egentligen funnits en lösning men det har funnits en motvilja mot det här.

Marcus, du har ju fört en rätt enveten strid för dig själv och alla andra brandmän mot det här hittepåavtalet. Kan du berätta lite mer om det?

-Jag minns knappt hur länge vi har hållit på nu med detta. Men då handlade det mycket om att förstå hur, för vi såg ju, att det här är ju orimligt. Så då satte vi oss in i EU-direktivet och hittade vi artikel 17 och 18 som styr de här delarna. Och där står ju ingenting om någon arbetstidsnämnd, då svarade Kommunal och SKR:

Nej ni kan inte jobba dygn längre Ni ska ha 11 timmars dygnsvila, punkt.

-Men efter stora protester från räddningstjänst och brandmännen runt om i landet så hittade de ju på den här avtalslösningen med arbetstidsnämnden och då trodde vi ju att nu har de ju fattat det, nu har de ju fixat den här lösningen. Men det visade sig ganska snart att de började avslå en massa dispensansökningar som Räddningstjänster skickade in.

Hur har ni det idag då?

-Det är ju inte bra men det är ju någorlunda hyfsat. Vi jobbar delade dygn på måndag, tisdag, onsdag och sen hela dygn torsdag fredag, lördag söndag.

S Älvsborgs räddningstjänst

Foto Södra Älvsborgs Räddningstjänst

På storhelger och på semester, då får vi också jobba dygn, oavsett veckodag. Och det är ju det som är det konstiga, varför är det inte farligt att jobba dygn hela tiden, om man säger utan att det är måndagar, tisdagar och onsdagar som det är farligt hos oss att jobba då?

Men infall julafton på en tisdag, så är det ju inte farligt då heller att jobba. Det är helt orimligt. Ingen man pratar med kan ju förklara varför är det så här då.

Det påverkar väl er också, precis som inom äldreomsorgen, att ni måste jobba fler dygn, alltså vad ska man säga, fler gånger per månad?

-Ja precis. För mig har det påverkat, vi deklarerade ju precis så man kan ju se hur många fler pass man åker till jobbet. Jag drog av 27 000 i resor 2021. I år drog jag av 68 000 i resekostnader. Det är ju långt över det dubbla som jag lägger nu i resor till arbetet.

Precis för så här ser det ut runt om i hela landet bland brandmän. Vi reser ju väldigt långt många av oss till jobbet.

Om man frågar så här, Marcus och Christer, hur kunde det bli så här tror ni då?

-Nej men man gjorde ju en feltolkning, säger Marcus. Dom ville ha bort dygnen. Det här har ju varit en fråga i många år ända sedan jag började inom räddningstjänsten för 27 år sedan. Så man har hört argumentet från arbetsgivaren att ska ni ha den fördelen, ja men då ryker dygnet De har alltid haft det som mot motmedel, för de vet ju att vi vill jobba våra 24 timmars pass.

Det här att man hela tiden klappar oss på huvudet och säger att ni förstår inte

-Men nu ser de ju också att det är bättre både för verksamheten och för arbetstagarna. För det blir otroligt svårt att planera verksamheten med delade dygn i och med att man får fler pass per vecka i en sådan slimmad organisation som vi är, där vi måste jobba åt varandra för att kunna vara lediga eller när det uppstår vakanser, då blir det en inlåsningseffekt i schemat när man jobbar flera gånger.

Det är lite som jag sa med äldreomsorgen. På många orter har man genomfört det här med hälsoschemat Några akademiskt utbildade människor sitter och säger att detta är bättre för er, ni förstår inte ert eget bästa Och man tänker bara, gode gud, lyssna på dem på golvet

-Det här att man hela tiden klappar oss på huvudet och säger att ni förstår inte. Det har ju visat sig att det är ju faktiskt tvärtom, det är ju de som inte förstår sin egen verksamhet, för de har inte brytt sig om att sätta sig in i det och ju högre upp man kommer inom politiken desto mindre förstår man det hur är, säger Marcus.

Då blir verksamheten 20 % dyrare Det hamnar någonstans uppåt en halv miljard dyrare för räddningstjänsten

-Man behöver alltså 20 % mer personal för att driva runt ett delat dygn schema. Då blir verksamheten 20 % dyrare Det hamnar någonstans uppåt en halv miljard dyrare för räddningstjänsten, det kanske inte låter så mycket pengar I det stora hela, men det är en halv miljard som vi kunde lagt på något annat istället.

Krister, känner du igen det?

Krister Maltby 1 pers ass

Krister Maltby

-Ja, men jag har en liten annorlunda vinkling på varför det blev så här. Det ena behöver inte förta det andra.

Redan innan det här beskedet, som Kommunal hävdar kom från EU-kommissionen, att man skulle begränsa arbetspassens längd, så har jag hört många Kommunal-sektioner som har ondgjort sig över dygnspass.

Så jag tror ju att det här väldigt mycket handlar om att Kommunal vill ha bort de här långa arbetsdagarna. Man har en filosofi om åtta timmars arbetstid och 24 timmar är väldigt långt därifrån.

Man förstår sig inte på verksamheterna, så enkelt är det. Därför så sitter man på kontoret och säger så här, skulle det se bra ut? Så ser det ut för oss ungefär. Men man begriper sig inte på de här verksamheterna. Hade man gjort det, så hade det inte sett ut så här.

När EU kom med sin kritik så handlade den ju om att man inte skrivit in i avtal de verksamheter, som kunde avvika. Samt att det inte fanns en kompenserad ledighet.

Därefter har man i det avtal som heter AB HÖK (Allmänna bestämmelser (AB) med bilagor är en del av huvudöverenskommelsen (HÖK) och innehåller allmänna anställningsvillkor) skrivit in en möjlighet att avvika för verksamheter som kopplar till liv, hälsa och säkerhet. Om man tillhörde de verksamheterna, krävdes det bara en förhandling. Egentligen var det helt okej.

Problemet var att man satte en gräns på 20 timmar När alla visste att behovet var 24.

Problemet var att man satte en gräns på 20 timmar När alla visste att behovet var 24. Och det är den gränsen som jag menar har ställt till allt det här. För även det som Marcus pratar om med bilaga r (Räddningstjänsten) är det väldigt restriktivt för dem att kunna jobba 24 timmar. Men väldigt många kan jobba 20 timmarspass.

Samma sak inom LSS. Och det är ju den stora frågeställningen.

Varför har man satt en gräns på 20 timmar. När det inte är ett krav från EU. När behovet är 24?

Varför har man satt en gräns på 20 timmar? När det inte är ett krav från EU. När behovet är 24, det är där vi har problemet.

-Redan där är det ju en avvikelse från 11 timmars dygnsvila, säger Marcus, det är bara fyra timmar kvar på det dygnet så man gör ju redan en avvikelse.

Tittar man på till exempel Sjöfartsverkets search and rescue helikopter så jobbar de sju dygn i sträck och är ledig tre veckor. Så det finns ju exempel på jättemånga verksamheter i landet som som fortsatt jobbar dygn, fast de är på andra avtalsområden

Och jag kan jag kan förstå att man tänker att jobba 24 timmar är helt orimligt Ta de här politikerna som sitter där och säg åt dem att ni ska jobba 24 timmar, sitt här i ert kontor i 24 timmar, det är helt orimligt. Likadant att man inom äldrevården skulle jobba 24 timmar eller att man ska sitta vid en excenterpress i 24 timmar. Det fattar vem som helst att det är helt orimligt.

Men så ser inte vår verksamhet ut. Vi jobbar ju på dagen och vi har övningar, kolla över våra bilar och utrustning och så vidare Sen framåt kvällen så har vi ju arbete också, vi fortsätter arbeta men sen på natten så har vi ju nattvila.

De flesta stationerna ligger runt ett larm varannan natt eller varje natt kan det vara också, upp till 40 minuter kan ett sånt larm ta ungefär i snitt när vi bryter vår nattvila.

Så jag ser egentligen inget problem med att jobba dygns pass , visst det händer ju att vi får jobba väldigt hårt men vi har ju säkerhetssystem för det också idag. Vi på heltid, skulle vi vara ute på en skogsbrand hela dagen så tar vi ju in en deltidskår eller övrig personal för att byta av oss.

Vid större händelser så blir vi utmattade, om det pågår över lång tid Men då finns det utrymme i direktivet att göra avvikelser i större katastrofer.

Man säger att det kanske ska upphöra 2027. Men det finns väl ingen mening att fortsätta det här hittepå-grejet?

Krister: Nej, man ska vara tydlig här. Det är lite olika beroende på om det är räddningstjänst eller personlig assistans. Bilaga R, räddningstjänst, där är det idag ett dispensförfarande.

De måste alltså först MBL-förhandla och sen därefter ska MBL-förhandlingen gå vidare till en arbetstidsnämnd som ska godkänna eller underkänna den.

I bilaga J så har man ett annat upplägg för då är det LSS-verksamhet bland annat personlig assistans.

Där är först och främst kravet på en MBL -förhandling och sen ska det finnas en ordentlig dokumentation kring varför det finns ett behov av 24 timmars pass.

Det går sen vidare till kommunstyrelsen och så kommer de att ta beslut om det här är okej eller inte, sen ska deras beslut gå vidare till arbetstidsnämnden.

De behöver inte invänta arbetstidsnämndens besked utan så fort kommunstyrelsen har godkänt det kan man schemalägga 24 timmars pass, hypotetiskt kan sen arbetstidsnämnden ändå säga nej men där blir det så komplicerat och krångligt och det ska dessutom göras om år efter år.

Så många kommuner drar sig för att använda den möjligheten.

det här är en lögn

Det betyder att även om det är ett behov utifrån brukaren och även om personalen vill jobba de här 24 timmars passen, så får man inte, för att förfaringssättet är så komplicerat.

-Det ska jag ha med mig, säger Marcus. Det är också att EU-direktivet, det är ju oss arbetares skyddslagstiftning som ligger till grunden där.

Och här säger SKR och kommunal att det ska bara få gå att avvika vid verksamhetens behov. Så att man har ju kidnappat vår skyddslagstiftning och använder den på ett sätt som inte jag tycker är korrekt på något sätt.

Är det farligt att jobba dygn? Ja då skulle det ju vara det naturligtvis. Då spelar det ju ingen roll om det är verksamhetens behov. Utan man skulle ju utgå ifrån arbetarna i vad de önskar och vill i detta. Naturligtvis så kan det ju finnas branscher eller personer som vill sitta vid en ex-centerpress i 24 timmar kanske, men... så ska det ju inte fungera. Men det står ju i artikel 17.3 vilka branscher som är lämpliga att avvika ifrån de här 11 timmars dygnsvila.

Hur ska man då kunna få bort det här hittepået då?

Jag vill flika in här att det är redan borta till stora delar i Kommunals avtal med Vårdföretagarna och Fremia, säger Krister.

Det som är intressant är att visserligen finns där en 20 timmars gräns angiven även i de avtalen, men enda kravet är egentligen att det finns ett behov från brukare eller verksamheten, vars behov också är möjligheten att kunna bemanna och det är samma krav oavsett om det är 20 eller 24 timmars pass.

I övrigt är alla de här andra bitarna borta, det är ingen arbetstidsnämnd, inget dispensförfarande, inga beslut som ska gå vidare till kommunstyrelsen. Allt som krävs är En MBL-förhandling, inga årliga, utan en MBL-förhandling och sen kan man fortsätta som vanligt.

Och det är till och med steget längre nu i avtalet med Fremia. Därför att de som redan jobbar 24 timmars pass inom personlig assistans, de kan fortsätta utan en MBL-förhandling.

Så i princip är det bara att tuta köra som idag. Det är det som jag finner så oerhört anmärkningsvärt, att man i det här ursprungliga avtalet mellan kommunal och SKR är väldigt restriktiv när det gäller möjligheten att jobba 24 timmars pass. Men i avtalet med Vårdföretagarna och Fremia så är det nästan ingen skillnad alls mot idag. Om det här restriktiva upplägget för att kunna jobba 24 timmar kom från EU så skulle det vara helt omöjligt att ha de avtal som idag finns med Vårdföretagarna och Fremia.

Marcus, jag såg att du blev uppkallad till samtal med vice ordföranden i Kommunal?

-Jag upplevde att vi fick ingen respons trots påtryckningar i debattartiklar och mail och telefon till Kommunal. Så jag skrev en debattartikel att nu får det vara nog. Rätta till detta nu annars så så går vi ut i vild strejk. Det kunde man tydligen inte göra som arbetsplatsombud och förtroendevald.

Rätta till detta nu annars så så går vi ut i vild strejk

Jag blev ju uppkallad till Kommunals vice ordförande Barbro Andersson i Alingsås och fick prata med dem litegrann. Så jag fick ju pudla litegrann på min artikel och krävde istället att kommunal skulle strejka för oss. Det gjorde de ju inte heller denna gång, utan istället så blev det någon konstig lösning där de säger att dispensförfarandet försvinner den 1.1.2027 och ersätts med, ja det blir väl lite grann som på bilaga J då att man ska MBL-a om detta. Men sen måste man ju skicka in dispens till arbetstidsnämnden ändå och så kan de ju överpröva det om det skulle falla utanför praxis.

Varför det blev 1 januari 2027 tycker jag är otroligt. Varför fick de det? Det var ytterligare en siffra som de bara ryckte i himlen liksom.

-Jag vill inflika en sak här som är kopplad till Marcus, säger Krister. Vi har ju gemensamt haft den här resan du och jag Marcus. Jag vet ju hur mycket du har kämpat med avtalsförslag både för 2024 och 2025.

Du har fått med dig 1500 namn och varit väldigt disciplinerad i ditt sätt att föra fram budskapet. Jag har ju varit tydlig och sagt att det här är en lögn, men du har hållit dig inom ramarna, du har gjort allt som jag ser man kan göra, det som Kommunal vill hur man demokratiskt ska föra fram det här, hur man ska följa de riktlinjer de har med avtalsförslag och ändå har du uppnått relativt lite på det.

Sen ser vi när arbetsgivarorganisationerna som Vårdföretagarna och Fremia säger nej, helt plötsligt så blir det andra förutsättningar. Hur mycket demokrati är det i detta? När Kommunal så tydligt skulle kunna ändra på det eftersom de har gjort det i andra kollektivavtal.

gång på gång, så blir man ju kastad under bussen.

Men när vi medlemmar försöker påverka, på precis det sättet som Kommunal själv beskriver och fått med dig så mycket människor på detta och ändå händer så lite. Det säger någonting om vår möjlighet som medlemmar och arbetstagare att påverka. Det är lite skrämmande.

Vi ska ha med oss, säger Marcus, att i Kommunals avtalsområde så är det 1,2 miljoner arbetstagare. Och det finns ungefär 6000 heltidsbrandmän i Sverige, så vi är ju en otroligt liten klick. Men vi är ju också medlemmar och vi känner ju det att gång på gång, så blir man ju kastad under bussen. Man har gärna med oss på marknadsföring för det är roligt att ha med en brandman i larmställ på bilderna och slå sig för bröstet att vi företräder hela välfärden.

Men jag upplever ändå att man... Man företräder inte oss i detta fallet även om man säger det.

Hur går vi vidare då?

-Jag fortsätter ju att engagera mig här nu i utbildning till arbetsplatsombud, säger Marcus. Sen har jag ju blivit inbjuden till att gå med i Kommunals referensgrupp för räddningstjänster. Det ifrågasatte jag lite grann i senaste debattartikeln också. Vad har jag för möjligheter där? Kanske är det bättre att jag fortsätter vara en fri radikal på utsidan och gapa och skrika här tillsammans med mina kollegor runt om i landet?

Jag vet inte, men vi måste ju fortsätta. Lägger vi ner det här nu, så kommer räddningstjänsten bli kraftigt försämrad, det är jag helt övertygad om. Fler kollegor kommer att lämna yrket och vi ser redan idag att det utbildas alldeles för lite heltidsbrandmän för att täcka de behov som finns och det finns definitivt inga möjligheter att öka personalstyrkan med 20% Det går ut ungefär 200 brandmän om året för att täcka pensionsavgångar och det skulle krävas 1000 heltidsbrandmän till för att kunna täcka upp ett rent delat dygnsschema. Vilket ingen vill ha. Inte ens i Borås lyckas vi rekrytera enbart inifrån Borås Det gör de inte i Stockholm, Göteborg eller någonstans i de stora städerna Utan folk reser in.

-Jag delar Marcus uppfattning att det gäller att fortsätta pressa på, säger Krister. Sen säger jag att de avtal som nu finns med Vårdföretagarna och Fremia, när de verkligen träder i kraft och man ser hur olika det ser ut, om vi nu pratar LSS, personlig assistans. Bara på grund av vilket avtalsområde verksamheten tillhör, så kommer den här, som jag kallar för lögnen, att blottläggas.

(SKR) avtalen tvingas jobba på arbetstider som inte alls passar för verksamheterna.

Det finns ingen gräns på 20 timmar och jag är övertygad om att på lite sikt så kommer kommunal och SKR att få backa. De avtalen kommer att bli mer lika de som finns med Vårdföretagarna och Fremia. Och det är jag ganska övertygad om kommer att gälla även räddningstjänst. Men här är en mellanperiod nu på några år, kanske till 2027, kanske ytterligare. Där de stackarna som tillhör de här (SKR) avtalen tvingas jobba på arbetstider som inte alls passar för verksamheterna.

EU sätter inga gränser på 20 timmar.

Hade det funnits lite råg i ryggen på Kommunal så hade de gått ut och sagt som det är:

Att EU sätter inga gränser på 20 timmar. Detta är en avtalslösning och ingenting annat. Och vi kommer nu att arbeta för att ta bort den här gränsen. Så tycker jag man ska lösa det.

-Jag tycker att det här förhållandet som facket och arbetsgivarorganisationen har är ......, de säger att det är bra att ha ett bra samtalsklimat, säger Marcus.

Ja visst är det ju, men jag tycker nästan det känns som att dom fikar ihop.

Ja den fackliga kampen föddes ur blod. Det säger jag inte att vi ska utgjuta nu, men jag tror vi ska vara ganska klara med att vi behöver hålla en tydlig gräns mot arbetsgivarorganisationerna. Sveriges Kommuner Regioner jobbar inte för att det ska bli bra för personalen som jobbar, utan de jobbar för att det ska bli så billigt som möjligt. Det är deras uppdrag.

Sen när det inte fungerar så tar de inget ansvar och det ser vi nu också. De har inte tagit ett dugg ansvar för att det har blivit knas i verksamheten. Räddningschefer och förbundsdirektörer har gemensamt gått in med skrivelser till och varit och besökt huvudkontoret uppe i Stockholm på Sveriges Kommun och Region.

vi behöver hålla en tydlig gräns mot arbetsgivarorganisationerna

Både arbetstagare och arbetsgivare vill ju samma sak, vi måste lösa det här problemet med dygnen, men det struntar de i, de ska bara driva den här linjen med att det ska vara så billigt som möjligt

Ja och sen som du sa det är ju inte billigt egentligen?

Nej det blir det inte, svarar Marcus. Samhällsekonomiskt är ju detta fruktansvärt

Vi har inte pratat om ambulanser men idag så står ju ambulanser stilla för att man inte kan bemanna. Det finns inte folk att plocka in till att köra ambulanser. Det krävs ju en viss kompetens också, ambulanssjuksköterskekompetens. Och det finns inte heller tillräckligt med folk.

Varje ambulans som står stilla är ju en sänkning av våran välfärd skulle jag vilja säga. När jag började inom räddningstjänsten så stod det aldrig några ambulanser stilla. Vi har ju gemensamma stationer. I grannkommunen hemma så står det, varannan helg, en ambulans stilla Men det pratar man inte om Det står inte i media. det står ingenstans, det kommer inte fram och folk kan ju dö av det, när det ska komma en ambulans från en grannkommun istället.

- Det drabbar ju människor som är assistansberättigade, säger Krister. De får inte den assistans de har behov av. Det är kanske ingen som ser det rakt av men vi som jobbar med dem ser deras dåliga mående. Så det slår mot väldigt många förutom oss arbetstagare.

det är dags för kommunal och övriga fackförbund att ta sitt ansvar.

Sen ska jag bara säga det att vi ska inte utspilla blod och håller jag naturligtvis med om men svett och tårar tycker jag absolut fackförbunden ska få offra för detta. De har oavsett... vilken anledning, har de kommit helt snett in på den här frågan och det är deras förbannade ansvar att ställa rätt på det här.

De kan inte bara vara förvaltare utan de måste ta kampen och för den här gången är det för oss arbetstagare men även för de människor som är beroende av det arbete vi utför.

Så det är dags för kommunal och övriga fackförbund att ta sitt ansvar.

Det är väl bara att instämma eller vad säger du Marcus?

-Ja jag håller med jag tycker det är fruktansvärt och jag tycker det är en fruktansvärd syn på människor. Vi kanske har lite mer empati, vi som jobbar i detta, det krävs. Jag bryr mig faktiskt om de här människorna och mina kollegor. Men framförallt är det människorna som blir drabbade runtomkring.

En gång i tiden så började man som brandman för att hjälpa andra människor, vi har ju blivit kraftigt vingklippta. Vi ska ha med oss också att det ställs ännu högre krav på oss idag också, vi ska hjälpa till att utbilda civilförsvarsbrandmän, som ska rekryteras nu också. Hur ska vi göra det?

Vi måste ju klara vårt huvuduppdrag och det är ju att producera beredskap mot olyckor. Och ska man utbilda en kollega eller bli en kollega så kan man inte samtidigt ha beredskap mot olyckor utan då måste man plockas ut från utryckningsstyrkan. Och då skapas en vakans, då måste någon gå in där och jobba, som sedan också ska vara ledig så det blir ytterligare vakanser.

Uppmaningen från Krister och Marcus till Kommunal och SKR är att nu erkänna det som vi alla vid det här laget vet - att gränsen på 20 timmar är en ren avtalslösning och inte något krav från EU. Svälj er stolthet, erkänn er feltolkning och se till verksamheternas,  arbetstagarnas och medborgarnas bästa. Ta bort 20-timmarsgränsen  i samtliga avtal där det finns behov av dygnspass.

Vi hoppas att många andra av era yrkeskamrater ser till att, nej, nu får det vara nog. Så tack, Krister och Marcus.

Vad tycker du som lyssnar/läser, hur ska vi få Kommunal att lyssna på medlemmarna?

Fakta: debattartiklar

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt