Landet

Vi i Perstorp blev största parti i kommunfullmäktige – "Det handlar om att lyssna på människor"

Lördag 15 Oktober, 2022

Det lokala partiet Vi i Perstorp blev största parti i kommunvalet i Perstorp. Lotta Wendt, ordförande i partiet, och Anders Jelander, berättar om hur de förra året, med en massiv lokal opinion, stoppade bygget av en vindkraftspark och utförsäljningen av kommunens kraftvärmeverk. Ur det växte ett parti med mål att skapa förbättringar genom att faktiskt lyssna på medborgarna. Hela intervjun finns som podd-avsnitt på Spotify: https://open.spotify.com/episode/6MY1dR8fjjR75YlhfvNZ0e?si=e9d167a8f3be4158

När företaget VindR planerade en stor vindkraftspark i Perstorp satt Lotta Wendt i en styrelse för markägare i kommunen. På så vis fick hon reda på vindkraftsplanerna som dittills inte hade offentliggjorts för kommuninvånarna. Anledningen att vindkraftsparken skulle ligga i just Perstorp var att Perstorp hade Skånes lägsta skyddsavstånd, alltså avståndet mellan ett vindkraftverk och närmaste bostadshus. Lotta startade tillsammans med Anders Jelander en Facebookgrupp och namninsamling för att öka skyddsavståndet, och med en massiv opinion tvingade man kommunen att backa. Skyddsavståndet höjdes till sju gånger kraftverkets höjd, och planerna på en vindkraftspark sköts på framtiden.

Samtidigt försökte kommunen sälja ut det till hälften kommunalt ägda värmeverket. Lotta Wendt och Anders Jelander ställde sig åter utanför ICA med namnlistor och lyckades på en veckor samla in underskrifter från 20% av alla röstberättigade i Perstorp.

– När vi stod ute och träffade människor så var det väldigt många som sa till oss: "Ni borde ju starta ett parti, det behövs ju nån som har det här engagemanget och drivet och ger folk ett uttryck för att kunna påverka sin omgivning.", berättar Lotta Wendt, numer ordförande i partiet Vi i Perstorp.

När partiet bildades den 9:e december 2021 hade det fem medlemmar och i valet mindre än ett år senare blev Vi i Perstorp största parti i kommunvalet. Men under kampen mot vindkraftsparken och utförsäljningen av värmeverket hade kommuninvånarna lärt känna Lotta, Anders, och de andra i partiet under mer än ett års tid redan innan partiet bildades. Dessutom bildades ett nätverk av engagerade medborgare som la många timmar av sin fritid på att dela ut flygblad och samla in namn.

Nu när valresultatet är färdigt finns det ett antal frågor som Vi i Perstorp kommer fokusera på.

– För det första, grundläggande i allting tänker vi, är öppenheten och närdemokrati. Att människor får reda på vad som händer i vår omgivning, säger Lotta Wendt.

Den viktigaste frågan att åstadkomma förbättring i är hemtjänsten, enligt Lotta Wendt

– Vi har en hemtjänst i Perstorp som har gått på knäna i nio år nu. Det här är en väldigt viktig fråga, det slår både på de som jobbar i hemtjänsten och det slår mot alla våra äldre som behöver nyttja hemtjänsten, och det slår mot alla anhöriga och familjer.

– Det handlar om att lyssna på människor. Det är väldigt många människor som jobbar i hemtjänsten som vet hur man rätt så enkelt hade kunnat genomföra förbättringar.

Lotta Wendt vill att politikerna ska få upp ögonen för förhållandena i hemtjänsten.

– Vi måste få ut politkerna i hemtjänsten. Vi skulle vilja få ut alla så de får prova på att jobba en dag i hemtjänsten och se vad de flänger omkring och samtidigt har en larmtelefon där det kommer 47 larm när du gör dina vanliga rundor.

– Först så måste alla få upp en förståelse för hur allvarlig situationen är, säger Lotta Wendt.

Lyssna på hela intervjun här:

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt