Samhället

Arbetsmarknadens förslumning

Fredag 25 Februari, 2022

Som tågvärd på pendeltågen i Stockholm är det oundvikligt att på nära håll bevittna hur samhället förändrats i en allt mer negativ riktning och i en allt snabbare takt. Självklart var allt inte bra när jag påbörjade anställningen på järnvägen 2006 men skillnaden är ändå enorm när det gäller tex tryggheten, de förpestande gängbildningarna och inte minst gällande det jag nu tänkte ta upp- mina vittnesmål av förslumningen på arbetsmarknaden! 

Och, samma sak varenda jobbpass, varenda sen kväll och varenda tidig morgon dessa ensamma män med sina ryggsäckar.

På pendeln jobbar jag mycket natt vilket innebär sena kvällar, några timmars vila och därefter ytterligare några timmar på morgonen när tågen börjar rulla igen kring fyra-halv fem tiden. Och, samma sak varenda jobbpass, varenda sen kväll och varenda tidig morgon dessa ensamma män med sina ryggsäckar. På väg till eller från arbetsplatser i lagens gråzon utan kollektivavtal eller intresse av att följa arbetsrättsliga lagar. På väg till halv- eller helkriminella företag som hänsynslöst utnyttjar människor till slavlöner. Ofta är det människor utan uppehållstillstånd, det är papperslösa eller de som illegalt uppehåller sig i landet. De är på väg till byggen där underentreprenörers underentreprenörer härjar fritt och lockar med låga anbud och att hålla de som gör jobbet på plats. På väg till flyttfirmor som lockar med låga priser för medel- och överklassens flyttlass medan de som gör jobbet saknar såväl nödvändig skyddsutrustning som kunskaper i svenska och sliter ut sig under ovärdiga förhållanden med enorm tidspress och låga löner. På väg till att städa på restauranger, hos oseriösa företag och privatpersoner. På väg till att ännu en dag utnyttjas av en nyliberal arbetsmarknad. 

Att allt detta får fortgå är såväl sorgligt som skandalöst. Arbetslivskriminaliteten har satts i system och trots fagra löften är toppolitikerna inte intresserade av att på riktigt komma tillrätta med problemen då de lockas av tanken på ett låglöneproletariat och att få sina hem städade eller trädäcket byggt för en spottstyver. Det som krävs är istället att utan att tassa på tå rensa upp i detta gigantiska träsk genom en lagstiftning som rakt av förbjuder arbetskraftsinvandring och dumpade löner. Det krävs kontroller, det krävs att de som utnyttjar människor får kännbara straff, det krävs ett slut på upphandlingar och att jobbet utförs av de som gör det till lägst pris, det krävs att de som inte ska befinna sig i vårt land skickas hem, det krävs lagändringar, det krävs ett slut på acceptansen och att fler höjer rösten och slutar rycka på axlarna. Detta är inget parallellsamhälle, det är inget skuggsamhälle. Det är en väl integrerad del av Sveriges ekonomi. 

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Stefan Pedersen

Tågvärd, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt