Tryggheten

Efter 45 års arbete: 11800 kr i pension

Torsdag 13 Maj, 2021

Sirkka började arbeta som barnflicka när hon var 15 år, och har sedan dess varit sömmerska, montör, truckförare och undersköterska. Men trots all skatt hon betalat under sitt långa arbetsliv har hon som pensionär inte ens råd att ha kvar bilen. Här intervjuas hon av Sonja Persson.

Sirkka och jag träffas över en kopp kaffe på stan. Det var längesen, pandemin har gjort det svårt. Samtalet kom snart in på när vi båda arbetade på Volvo Bussar, om hur bra vi trivdes där, om arbetskamrater, fotboll i korpen och om arbetsgemenskapen. Så småningom gled samtalet över på att vara pensionär och jag passade på att ställa några frågor till Sirkka.

Hur länge har du varit pensionär och hur trivs du?

– Jag slutade jobba när jag var 66 och nu är jag 69, alltså tre år. Jag trivs jättebra, det här är den bästa tiden i livet nu, ingen stress och nu får man göra det som man aldrig hann när man jobbade så mycket.

När började du jobba?

– Jag var femton år när jag började jobba som barnflicka. Sen flyttade jag hit till Sverige när jag var sjutton år och då började man jobba direkt. Första arbetsplatsen var på Algots, inte kunde jag sy men det var ju inga problem, Bara en rak söm.

– Sen började jag på LM Eriksson och monterade kretskort. Det var roligt men blev enformigt efter tre fyra år. När Volvo Bussar öppnade sin fabrik i Borås började jag där. Som materialhanterare blev jag den första kvinnliga truckföraren och körde den stora servicetrucken med motorer och axlar. Jag var 25 år, massor av män. Det var verkligen en rolig tid.

– Men för att jobbet och tiderna skulle passa bättre för mina barn började jag jobba för Borås Stad i hemtjänsten. Efter ett tag läste jag in grundskolekompetens och gymnasiekompetens och därefter till undersköterska. Först var jag på sjukhuset och sen sökte jag till ett äldreboende. Ja det har varit ett omväxlande yrkesliv.

Vad får jag ut, jo 11800 efter skatt. Det borde vara bättre efter 45 år.

Du har alltså jobbat hela ditt liv från det du var väldigt ung utom när du var hemma med barn. Hur är det med pensionen?

– Jaha, det ska ingen prata om det här är ju total katastrof. Jag har alltså jobbat här i Sverige sen jag var sjutton år tills jag blev 66. Vad får jag ut, jo 11800 efter skatt. Det borde vara bättre efter 45 år. Sen kommer tjänstepensionen till men den har jag inte så många år. Det roligaste var att nu när pensionen gick upp 44 kronor efter skatt så gick hyran upp 120 kronor så det åt ju upp alltihopa. Det är inga bra pengar att leva på som ensamstående, är man två är det lättare. Men alla vi ensamstående kvinnor som jobbat inom vården. Varför är det så dåligt?

– Hyran är 7060 och söker jag en mindre lägenhet så blir det dyrare. En tvårummare i det område som jag bor och trivs i är 900 kronor dyrare än min trea och en etta är bara 500 kronor billigare. För när dom renoverar alla lägenheterna blir de så mycket dyrare. Områden där det kanske finns lite billigare lägenheter är oroliga områden och dit vill man ju inte när man är lite äldre. Så man sitter i rävsaxen egentligen.

Bilen hade jag kvar ett år men det gick ju inte runt alls så den fick jag sälja.

Hur får du det gå ihop då? Vad har du fått spara in på som pensionär?

– Jo om jag vill göra något roligt så får jag plocka från sparade pengar. Och det har man inte hunnit spara så mycket heller därför jag har varit ensamstående så länge, sen 93. Jag hade tonårsbarn och där kan man inte spara pengar.

– Allt får man spara in på, jag kan inte resa till exempel, det är för dyrt, det tar så mycket pengar utan då tänker jag vad jag kan unna mig här istället. Jag har inte varit i Finland på tre fyra år. På sommaren längtar man dit. Bilen hade jag kvar ett år men det gick ju inte runt alls så den fick jag sälja. Då kommer man inte så långt heller. Vi har gratis busskort här i stan under vissa tider men man kommer inte överallt. Så visst har det på så sätt blivit .... tråkigt faktiskt. Man måste anpassa sig efter det här.

Att dom inte skäms att höja pensionen med 84 kronor, varenda sak går ju upp.

– Pensionen var ju betydligt bättre förr, men så förändrade man pensionssystemet. När man började prata om att alla skulle pensionsspara, man hängde inte riktigt med när man hade barn och så jobbade man och var ensam. Och hur mycket hade man kunnat pensionsspara? Och det hade väl de där rövarna som lurade en massa pensionärer på pengar tagit. Och det är fel väg, vi har ju betalat skatt hela tiden. Vi har arbetat mycket och betalat skatt men pensionen är så dålig. Att dom inte skäms att höja pensionen med 84 kronor, varenda sak går ju upp. Allting höjs och vi hamnar sämre o sämre.

– Eftersom jag tagit ut tjänstepensionen på kort tid klarar jag mig någorlunda iallafall men jag klarade inte bilen. Att alla ska ha minst 15 000 efter skatt tycker jag borde vara självklart.

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt