Tryggheten

Pensionstillägget – Ett hån mot landets pensionärer

Måndag 30 Augusti, 2021

Från och med september i år införs ett "inkomstpensionstillägg" för pensionärer som får mellan 9 000-17 000 kronor i månaden. Enligt regeringen är syftet att "öka pensionsinkomsten för personer som arbetat ett helt arbetsliv med låg lön". Kaj Allestad i Uppsala som fick 475 kronor före skatt skriver att tillägget är ett hån mot de människor som politikerna säger sig vilja företräda.

Det finns en sak som gör mig och tusentals medmänniskor riktigt upprörda och förbannade. Det stavas: Pension.

Jag gick i pension den 25 mars i år och visste redan då att min pension inte skulle bli så fet.

Våra politiker har ända sedan 90-talet gjort om pensionssystemet med alla dåvarande politikers goda minne. Man kan tolka det som ”nä dem har vi ingen nytta av längre så de skall inte ha någon bra pension”

Sedan kom nästa smäll. Plötsligt skulle våra pensioner göras om där vi arbetare själva skulle välja hur vi ville att pengarna skulle placeras. Borta var tryggheten att veta att våra pengar satt i tryggt förvar. Vad skulle nu hända?

Skulle vi ljuga för en arbetsgivare och bli påkommen om det kan man med stor säkerhet räkna med sparken

Politiker står upp och ljuger oss arbetare rakt upp i synen när de påstår att vi skall ha en tryggad ålderdom och säkerhet. De påstår att vi pensionärer fått 2000 kronor i höjd pension. Visst låter det bra när man står inför press och riksdagsledamöter. Saken är den att det är ännu en ren lögn.

Samma politiker står och lovar oss pensionärer att pensionsskatten skall tas bort. Ännu en lögn och löftesbrott.

Skulle vi ljuga för en arbetsgivare och bli påkommen om det kan man med stor säkerhet räkna med sparken. Men som politiker är det tydligen tillåtet. Fast å andra sidan tappar de förtroendet hos folk när de gör så. Det kan vi ju se i takt med opinionsundersökningarna.

I dagarna kom nästa förnedrande besked. Vi fick pensionstillägg.

I mitt fall fick jag 475 kr FÖRE skatt. Massor av pensionärer har på bland annat Facebook vittnat om de småsmulor de fått. Även de som inte fick något alls.

Det är ett hån mot de människor som politiker står och säger att vi skall ha en tryggad ålderdom.

De har väckt den björn som sover

Hade vi fått 2000 kronor efter skatt hade det varit en helt annan sak.

Om de nu tror att vi blivit lugnare och nöjda med höjningen så kan jag meddela att det är exakt tvärtom. De har väckt den björn som sover.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kaj Allestad

Pensionerad bussförare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt