Landet

Varför ska vi vara sämst i Norden?

Fredag 6 Augusti, 2021

Hur är det egentligen med självmedvetenheten i "den humanitära stormakten" Sverige? Från barnsben har vi fått inpräntat att Sverige är bäst i världen på allt från ishockey till jämlikhet. Richard Ströberg som nyligen flyttat från Malmö till Danmark, ser en annan verklighet där det enda Sverige faktiskt är "bäst" på är kriminalitet, skjutningar och klassklyftor.

Något som jag verkligen irriteras på är när våra politiker skryter om Sverige som ett föregångsland. Missförstå mig inte, visst är Sverige vackert och fantastiskt. Jag har i sommar besökt de småländska skogarna och sett älgar i vår härliga natur. Den som vi tack vare allemansrätten fritt kan röra oss i, trots att Annie Lööf vill annorlunda.

Men något slags föredöme i välfärd är vi sannerligen inte längre. Tvärtom är vi faktiskt sämst i Norden.

En forskningsrapport från OECD som kom i sommar har jämfört svensk a-kassa med europeiska och Sverige placerar sig bland bottenländerna. Plats 21 av 27 inom EU. Givetvis också långt bakom våra nordiska broderländer Danmark, Norge, Finland och Island. En arbetslös i Sverige får i genomsnitt bara runt 60 procent av sin tidigare inkomst i ersättning, och nivån trappas ned i snabb takt.

Samma visa är det när vi jämför sjukförsäkringen. Sverige utmärker sig med sina karenser och stupstockar. I Danmark där jag bor får man full lön vid sjukdom och folk jag talat med tycker det är märkligt att Sverige tvingar influensasjuka till jobbet av ekonomiska skäl. "Men då smittar de ju ned andra?" Jo tjena, men de politiker som beslutat om karensdagar kan givetvis "jobba" hemma med full lön.

Givetvis är de svenska pensionerna lägst i Norden

Än värre är det så klart för långtidssjuka och de som slitit ut sig i arbetet. Vår svenska regering höjer pensionsåldern medan den socialdemokratiska regeringen i Danmark driver igenom möjligheten att gå tidigare i pension för de med tuffa arbeten och arbetstider. "Arne-pension" kallas det efter en bryggeriarbetare som var tvungen att ta smärtstillande varje kväll för att orka med att gå till jobbet. I Sverige hade han väl blivit utförsäkrad, här ges inga förmåner för de som byggt landet. Och givetvis är de svenska pensionerna lägst i Norden. Garantipensionen är dubbelt så hög i Danmark och Norge.

Hur resten av välfärden fungerar har vi ju fått gott om larmrapporter om. Svensk skola är en nyliberal experimentverkstad där skolorna konkurrerar med glädjebetyg samtidigt som kunskaperna faller i PISA-undersökningarna. Sjukvården plundras av vårdbolag och konsulter vilket fick förödande resultat när regionerna fullständigt misslyckades att skydda gamla och sjuka under Covid. Skandalen kring Nya Karolinska är bara toppen på isberget.

Det enda vi klår våra grannländer i är kriminalitet, skjutningar och klassklyftor.

Våra politiker skryter som om inget hänt de senaste 30 åren

Ja, och uppblåsthet . Våra politikers överlägsna skryt om "den humanitära stormakten" som med rätta irriterar våra grannar. I Danmark är Sverige ett varnande exempel för hur illa det kan gå. Men istället för att lära sig något skickar vår riksdag utan protester hundratals miljarder till EU trots att Sverige fått stå ensamt och betala för de migrationsströmmar många andra länder bara låtit passera. För våra politiker skryter som om inget hänt de senaste 30 åren.

De förbättringar regeringen införde under pandemin är bara tillfälliga och i vassen väntar än fulare fiskar. Ulf Kristersson vill sänka ersättningarna ytterligare. Trots att lägre ersättningar inte gav lägre arbetslöshet när Alliansen försökte sig på det förra gången och trots att våra grannar har lägre arbetslöshet trots bättre ersättningssystem.

Vi som bygger landet förtjänar trygghet, och vi har redan betalat för den

Nej, det måste bli slut på plundringen. Det är vi arbetare i Sverige som finansierar socialförsäkringarna genom att vi avstått löneutrymme. Över 30% betalas in i sociala avgifter utan att det syns på lönesedeln. Det är våra pengar, vår försäkring, men ändå tas pengar därifrån till en rad föremål som istället borde finansieras via skatten. Eller helst inte alls, som dessa rutbidrag, EU-bidrag och annat. Politikerna ska hålla sina smutsiga händer borta. Vi som bygger landet förtjänar trygghet, och vi har redan betalat för den. Varför ska vi vara sämst i Norden?

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Richard Ströberg

Busschaufför, Malmö

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt