Samhället

Jag ville vara med och förändra Socialdemokraterna

Torsdag 21 December, 2023

På temat om den svenska socialdemokratin i dagens verklighet kommer här ett poddavsnitt där Ubbe och Uffe samtalar med Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare från Kiruna.

Han har nyss lämnat det socialdemokratiska partiet. Det är ett samtal från gräsrotsperspektivet. Hur en ung engagerad arbetare, som ville att partiet skulle hitta tillbaka till sina rötter, konfronteras av en toppstyrning man förväntas att tiga och samtycka med. Det blev extra tydligt när han och hans kamrater i SSU offentligt ifrågasätter att utländska gruvbolag ska få exploatera svenska resurser och fördärva naturen. Då har Waldemar valts till riksdagskandidat inför valet 2022 och blir uppläxad. Han får veta att han minsann ska hålla sig till partiets linje. ”- Socialdemokrater älskar gruvor!”

Som riksdagskandidat kallas han något senare ner till Stockholm på kandidatdagar. Där träffar han alla andra riksdagskandidater i landet. Han får sina farhågor om partikulturen besannade.

” - Jag pratade med några som jag vet också är på vänsterkanten. Progressiva som sitter i riksdagen. Jag frågar dem om det finns någon möjlighet att driva en annan linje som går emot partiets riktning.

Mikael Damberg

Då berättade de att han den här, Mikael Damberg, en toppsosse, har tagit in kritiker i riksdagen, riksdagsledamöter som kritiserar och går emot, på personligt samtal för att skälla ut dem. Han får agera som partisnut. Skäller ut folk och sådär och många som blivit utsatta för det har mått jäkligt dåligt över det.”

Fakta: Gruvarbetare och trummis

Waldemar är gruvarbetare i Kiruna. Spelar trummor i bandet Remain In Grief. Lyssna här: https://open.spotify.com/track/4tTpifumzPJE1nWxjFIiGy?si=z7hltQelS8i05qGZHSgnSw

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt