Fritiden
För barnets bästa?
I boken För barnets bästa får vi lära känna Rita och hennes arbete inom socialtjänsten. Det är en stark skildring av ett tufft arbete.
Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne övergiven ute i en barnvagn. Inne i lägenheten några trappor upp har mamman försökt ta sitt liv med hjälp av tabletter. Två dagar innan var Rita och en kollega på hembesök men det fanns inte tillräcklig grund för att omhänderta Saga.
– ”Grannar, skola, barnomsorg. De tror inte att det händer något när de skickar in sina anmälningar. Men socialtjänsten kan inte vårda med tvång om inte föräldraförmågan är uttömd. Och oförmågan måste kunna bevisas i domstol. När sen socialtjänsten efter tretton anmälningar och och lika många frivilliga insatser går in med tvång är det vissa som tycker att det är fel det också”.
Så tänker Rita, en av socialsekreterarna som jobbar på familjeenheten när hon skyndar till jobbet. Hon lever med en stress och ständigt dåligt samvete för att hon gör för lite. Hon rusar från jobbet för att hinna till sonens fotbollsmatch men väl framme står han ensam kvar och väntar. När hon svänger ut från parkeringen känner hon stressryckningarna i vänster öga igen.
Boken För barnets bästa är skriven av Anna Welin som själv jobbat inom socialtjänsten och med LVU. Hon vill i romanform försöka visa på hur tufft arbetet är. Även om allt är uppdiktat menar hon att hela berättelsen lika gärna kunde varit verklighet.
”Påvisa vadå? Hör du inte hur jävla dum du låter? Jag är ju för helvete pappa. Ska det vara så svårt för dig att fatta? Vad är det jag ska bevisa? Jag måste väl ha rättigheter, Du borde fan anmälas för tjänstefel.”
En fråga som jag ställer mig efter att läst boken är om vi verkligen alltid ser till barnens bästa. Eller om föräldrars rättigheter ibland får gå före. Att vi väntar för länge innan ett ingripande görs.
I bilen från ett hembesök säger Rita till kollegan:
– ”Du jag kom på en sjuk sak. Varför besiktigar vi våra bilar varje år och inte människor? Jag menar, tänk om vi blev kollade som bilarna och fick service varje år för att hålla.”
Läs boken. Den ger en bra förståelse för hur svårt socialtjänstens arbete är. Men också att det kanske ofta görs för lite. Till skillnad från vad alla de som nu protesterar mot LVU påstår.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24