Samhället
Hur hamnade vi här?
Andreas Cervenka Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Svenska hushåll och företag har tillsammans lån på över 12 000 miljarder kronor. Bara Hongkong, Schweiz och Luxemburg är högre belånat. På hela jorden. Sveriges ekonomi spås gå sämst av alla länder i EU.
Räntorna höjs och lönerna hänger inte med den galopperande inflationen. Många har svårt att få pengarna att räcka. Samtidigt har vi fler miljardärer än nånsin i Sverige. Från mindre än 30, i slutet av 90-talet, till över 540 idag.
Så börjar Andreas Cervenka sitt sommarprogram i Sveriges Radio P1 den 27 juni och ställer frågan "Hur hamnade vi här?"
På ett lättfattligt sätt börjar Cervenka med frågan vad pengar egentligen är, var de kommer ifrån. Han beskriver hur bankerna med bara några knapptryck på datorn skapar nya pengar i samma stund som de betalar ut ett lån. Han berättar hur Sverige i flera decennier haft en kraftig inflation men inte på purjolök och grädde utan på tillgångar som bostäder, fastigheter och aktier. I slutet av 90-talet kunde du för en miljon köpa en lägenhet i Stockholm på ca 90 kvadratmeter. 20 år senare fick du bara 12 kvadrat för samma miljon. Men inflationen i tillgångar räknas inte in i den vanliga inflationen, den som Riksbanken tittar på när de sätter sin ränta.
Under pandemin, på två år, skapades lika många nya kronor som under de 480 första åren i konungariket Sveriges historia. 700 miljarder kronor! De gick inte till vården eller arbetslösa utan till att sänka räntan för bostadsägare, fastighetsmiljardärer och storföretag.
Nu har Riksbanken höjt sin ränta från 0 till 3,5 procent och bostadspriser har börjat falla. De rika har blivit lite mindre rika men de som har det sämst har drabbats hårdast. Det finns en anledning till att inflation har kallats för en skatt på fattigdom.
Vad har de folkvalda gjort?
De har tagit bort förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, fastighetsskatt. Men vi är fortfarande ett högskatteland på arbete. Göran Persson, Pär Nuder, Björn Rosengren, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är några av de folkvalda som format den ekonomiska politiken i Sverige. Idag är den fattigaste i det gänget god för 50 miljoner kronor!
Det här är bara några nedslag i Andreas Cevenkas sommarprat. Om du inte lyssnat än så gör det här
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24