Samhället

Industrislakten: Vad ska vi leva av i Sverige?

Tisdag 11 Maj, 2021

I artikeln "Kommer USA och EU verkligen bry sig om Sverige" frågar sig Hugo Jörgenssen vad vi ska leva av i Sverige. Robert Nilsson Ahlberg har ett svar: "Made in Sweden".

Har du tänkt på varumärkning någon gång?

Fram till och med 1973 fanns Varudeklarationsnämnden (VDN) som provade ex kastruller, kläder mm och deras betyg medföljde produkten. Du köpte en kastrull och dina barn kunde ärva den, den var inte skev och brände inte vid eftersom den var tjockbottnad och därmed inte konkav. Jag tittade häromdagen på vår gamla såskastrull här hemma som är tillverkad av Kockums, märkt "Made in Sweden". Idag har man släppt dessa kastruller igen i en ny tappning. Men produktionen finns inte längre i Sverige utan i Serbien och Holland. Märkt: "Design in Sweden". VDN avvecklades och istället fick vi konsumentverket som inte fungerar på samma sätt. Parallellt med detta startade utflyttning av produktion och idag är kvaliteten därför varierande. Och det finns anledningar till det.

Det pratas mycket om Kinas maktövertag i världen. Giriga företag i Väst har krattat manegen för Kina genom att lägga sin produktion i Kina. Vårt nyliberala tänkande om marknadens magiska krafter har gett Kina möjligheten att växa och Jacob Wallenberg kunde inte ha mer fel när han i enEkot-intervju februari 2006 sa:

"Om vi bidrar till att skapa bästa möjliga ekonomiska utveckling skapar vi också en väldigt bra bottenplatta för att utveckla de demokratiska frågorna".

I Sverige kan vi se hur Kinesiska företag vinner kommunala och landstingsuppdrag. Upphandlingen av utbyggnaden av Stockholms tunnelbannesystem gick till China railway tunnel group. När det gäller dessa upphandlingar har svenska byggföretag ingen chans, eftersom Kinesiska företag har hjälp finansiellt av den kinesiska statsmakten. Detta gör att svenska byggföretag inte kan konkurrera med kinesiska byggföretag.

CREC_Plaza_(20201017143907).jpg

China railway group limited - världens 12:e största byggföretag 2020 enligt Engineering news record (Foto: N509FZ, wiki)

Genom att öppna plånboken planerar Peking att förskjuta de geopolitiska maktstrukturer vi har i dag för att öka sitt inflytande och bli världens ledande stormakt till 2049.

Ett bra exempel på hur det blir i ett land när man låter Kina få mer inflytande finner man i Kinas ”bästa vän i väst”, Serbien. När journalister begärde ut avtalen mellan Serbien och Kina om modernisering av snabbtågsbanan mellan Belgrad och Budapest fick de avslag med hänvisning till sekretess. Kinesiska staten har huvudansvar för bygget, som är en del av Kinas stora infrastruktursatsning BRI Projektet.Belt and Road initiative, eller den nya sidenvägen som den kallas. Det är en långsiktig plan att föra samman världshandeln med det kinesiska kommunistpartiets politiska plan. Inte med våld och militär – utan med pengar. Genom att öppna plånboken planerar Peking att förskjuta de geopolitiska maktstrukturer vi har i dag för att öka sitt inflytande och bli världens ledande stormakt till 2049.

I Smederevo har kinesiska staten köpt nyttjanderätten till Zelezara Smederevo, kronjuvelen i Serbiens järn- och stålindustri. Presidenten och hans partikamrater hävdar att den kinesiska staten genom sin investering i stålverket har räddat 5 400 jobb. Enligt inhemska ekonomer handlar det varken om en direktinvestering eller att Kina räddat några arbetstillfällen, utan om att landet arrenderar stålverket alltmedan serbiska staten bär kostnaden för arbetskraften.

En stor frustration finns bland Serbiens befolkning, över att det finns övervakningskameror här och var nu. Belgrad är en av många städer i världen där det kontroversiella teknikföretaget Huaweis massövervakningssystem är installerat. Inom ramen för Serbiens nationella säkerhetsapparat ingår även köp av kinesisk militär utrustning, patrullerande kinesiska poliser och att Huawei ska bygga landets 5G-nät. Medborgarrättsorganisationer har begärt att få veta var de drygt 1000 bevakningskamerorna kommer att installeras och om de har ansiktsigenkänning inbyggd. Inrikesdepartementet har sagt att det inte finns något sådant system, att det kommer underrätta allmänheten ifall ett installeras samt avslagit en begäran om uppgifter var kamerorna ska placeras ut, med hänvisning till sekretess.

Det är ett av flera avtal med kinesiska staten och kinesiska företag som hålls hemliga. 2019, då massövervakningssystemet började installeras och serber tog till gatorna i protest, tog Huawei bort sin information om Belgrad som ett av sina ”smarta städer-projekt” från sin webbsida. Så frågan är om vi ska lägga oss platt och lämna över våra grundläggande fri och rättigheter i Kinas händer?

Nu är samhället uppbyggt på att du ska använda din tröja en gång och byta din telefon varje eller vartannat år. Har du inte råd att byta till det dyra alternativet så har de penningstinna storföretagen uppfunnit mellanklassen och budgetvarianten

När jag var liten var det mesta i pappas verktygslåda "Made in Sweden", såskastrullen var tillverkad av Kockums och symaskinen var från Huskvarna. Nu är samhället uppbyggt på att du ska använda din tröja en gång och byta din telefon varje eller vartannat år. Har du inte råd att byta till det dyra alternativet så har de penningstinna storföretagen uppfunnit mellanklassen och budgetvarianten. För att göra det riktigt svårt för konsumenterna så släpper man nya versioner varje år som ofta inte är kompatibla med tidigare års upplagor.

Kockums_emalj_2011.jpg

Kockums emalj, Made (eller design? ) in Sweden (Foto: Holger Ellgaard, wiki)

Den värld som USA och västvärlden har skapat med rovdrift på jordens alla resurser och kortsiktiga vinsttänkande har nått vägs ände och börjar bli självförstörande och detta kommer ge oss en ny värld. Den världen är kusligt likt den värld George Orwell skapade i boken ”1984”.

Vi behöver varken texashatt, lederhosen eller kinesisk stråhatt. Istället en rejäl slitstark och därmed resurssnål Dalahäst!

Det mesta är numera tillverkat i Kina, till och med Åhléns Dalahästar. Så varför kan vi inte ha en inhemsk tillverkning av kläder, verktyg och kastruller? Med "made in Sweden" som kvalitetsmärke, granskade av Varudeklarationsnämnden och möjliga att använda generationer framåt. Det kan ju inte vara en utopi? Vad är det som hindrar? Jo, att Wallenbergs (mfl.) företag är globala, ska producera åldringsbenägna produkter som slängs och vi köper nytt. Till och med Miele tillverkar nu även lågpris, med en lägre kvalitet. Så vi behöver varken texashatt, lederhosen eller kinesisk stråhatt. Istället en rejäl slitstark och därmed resurssnål Dalahäst!

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Robert Nilsson Ahlberg

Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt