Samhället

Kommer Kina ta över svensk industri?

Torsdag 10 November, 2022

I Svenska Nyheters program på SVT den 28 oktober togs det upp att många kinesiska företag har köpt upp svenska företag. Sverige är på tredje plats på kinesiska direktinvesteringar i Europa. 60 tusen anställda arbetar i företag ägda av kinesiska företag och av dom finns 40 tusen i Västsverige.

Att ingenjörer och arbetare i Sverige kanske inte blir inblandade i bygget och därmed utan arbete och kunskaper nämndes inte.

Ett kinesiskt företag bygger nu Stockholms nya tågtunnlar och då behöver de ritningar över alla tunnlar i Stockholm vilket påpekades kan vara en säkerhetsrisk. Att ingenjörer och arbetare i Sverige kanske inte blir inblandade i bygget och därmed utan arbete och kunskaper nämndes inte.

Är det då farligt att kinesiska företag köper upp företag i Sverige? Är det riskabelt att kinesiska Nuctech vunnit en upphandling av säkerhetskontrollen på Arlandas utrikesterminal? Blir Sverige därmed en nickedocka i Kinas utrikespolitiska spel? Jag vill inte förminska problemet men jag vill sätta det i ett sammanhang.

Förutom att flera industrier, typ varven, har lagts ned, har sedan många år tillbaks flera guldkorn i svensk industri sålts ut. Volvo personvagnar såldes först till Ford och sedan köpte Geely Volvo. Scania lastbilar ägs idag av Volkswagen. Astra har sålts liksom Asea. SAAB övergavs av Wallenberg och såldes till General Motors för att senare läggas ner. Inom skol- och vårdsektor ägs mycket av utländska investmentbolag.

Svenska Nyheter

Svenska Nyheter SVT 28 oktober

Så absolut trycker Svenska Nyheter på en öm punkt när de tar upp kinesiskt ägande i Sverige. Men Kina är inte det stora problemet.

Tidningen Näringslivet skriver i en artikel den 7 november 2021 att ”USA köper flest svenska företag, Kina backar”. Dessutom har vi jättarna Microsoft, Google och Facebook. De har världens kontroll av vad som händer och sker i Sverige och lagrar massor av data över personer och företag. Genom banksystemet Swift kan USA också kontrollera vad som händer med vår utrikeshandel. Sverige köper också avancerade mikrochips från USA och är otroligt sårbart om USA skulle rikta sanktioner mot Sverige.

Såväl de regeringar vi haft under många år, som den nuvarande, ser inte bristen på självständighet som ett problem.

En skillnad mellan kinesiska företag och andra utländska företag säger många är att de är styrda av staten och att kinesiska kommunistpartiet har inblick och styr allt som händer och sker. Kina är ju ett statskapitalistiskt land och styrs ju annorlunda jämfört med t.ex. USA. Så visst finns här en skillnad. Men inför presidentvalet 2020 har det framkommit att techbolagen och media i USA samarbetade med FBI för att understödja Biden. Så jag undrar hur stor skillnaden egentligen är.

Sverige idag är helt enkelt inte längre en självständig nation. I de flesta länder har bankerna en central funktion i landets ekonomi. Tyskland har t.ex. efter båda världskrigen genom lån från lokala banker snabbt kunnat bygga upp sina industrier. Men bankerna i Sverige sysslar idag framför allt med utlåning till bostadsmarknaden och har inte längre någon viktig roll i att stödja utvecklingen av företag.

Såväl de regeringar vi haft under många år, som den nuvarande, ser inte bristen på självständighet som ett problem. Hur blind får man vara egentligen? Hur ska vi se till att vi ligger i framkant i tekniken när utländska företag har så stort ägande? Om Geely, Volkswagen, Asea Brown Boweri eller AstraZeneca vill dra ner på personal är ju risken stor att de gör det i Sverige istället för i andra länder. SAAB är ett typexempel på vad som kan hända. Efter att General Motors plundrat bolaget på kunskap och kapital skrotades företaget helt enkelt.

Så hur kommer Sveriges framtid egentligen att se ut undrar jag?

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Hugo Jörgensen

f.d industriarbetare, Mark

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt