Tryggheten

Man ska inte bli skjuten när man går och handlar

Torsdag 7 Oktober, 2021

Den 3:e augusti sköts 3 personer på Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad. En av de skjutna, en 60-årig kvinna, skulle bara lägga ett brev på postlådan, när hon hörde skott. Ett träffade hennes vänstra överarm. Ett träffade i ansiktet – det gick in genom kinden och krossade flera tänder i överkäken på väg ut. Ett träffade höger ben. På två år har tolv skjutningar skett i Kristianstad, varav 2 mord. Skjutningarna har skapat stor oro bland de boende, de som har sin arbetsplats där och andra kommuninvånare.

Cristian Olave är uppväxt på gården där det första mordet 2019 skedde.

-Vi måste få tillbaka tryggheten. Föräldrar ska våga släppa ut sina barn. En mamma berättar att hon säger till sina barn att titta bort om dom ser nåt, och frågar nån så har dom inget sett och sen skynda sig hem.

En mamma berättar att hon säger till sina barn att titta bort om dom ser nåt, och frågar nån så har dom inget sett och sen skynda sig hem.

Efter det första mordet var Cristian med och startade föreningen Tillsammans för Kristianstad, som är partipolitiskt obunden med målet att Kristianstad ska bli en bra stad att leva i, även för vanligt folk.

-Vi gick ut och frågade folk på Gamlegården och på C4 shopping, vad dom tyckte man skulle göra åt skjutningarna. Bland hundratals svar var det en stor del som ville ha en kvarterspolis på Gamlegården. Polis som lär känna ungdomarna och som kan samverka med skola - socialen och fritidsgård för att åtgärda problem.

-Så vi startade en namninsamling för kvarterspolis. Polisledningen sågade förslaget och kommunpolisen Martin Thornell sa så här:

“Polisiär närvaro kan vara positivt men att ha många poliser på en liten yta kan också uppfattas som otryggt.”

-Polisledningen säger också att det fattas resurser. Märkligt nog skickas istället insatsstyrka, helikopter, ridande polis och drönare. Det kostar väl också, säger Cristian Olave.

-Men vårt krav har fått stöd både av det kommunala bostadsbolaget, av de som jobbar på området, fastighetsskötare, förskolepersonal, lärare och fritidsgårdspersonal. Även kommuntoppen Pierre Månsson har gett sitt stöd, men i protokoll från regionpolisrådet , där Månsson sitter med, finns dock inte en stavelse från honom om behovet av lokal polis på Gamlegården. Tydligen är det enkelt att ge stöd, men att ens försöka göra något, det verkar mycket begärt. Istället skyller man på att det inte är deras bord hur polisen organiseras - och därmed blir också sådana som Månssons "stöd" inte mycket värt.

Många tackar oss för att vi står och samlar in namn. Folk har tappat tilltro till myndigheterna. Nästan alla skriver under. Dom tänker som oss, att dom vill ha trygghet.

-Många tackar oss för att vi står och samlar in namn. Folk har tappat tilltro till myndigheterna. Nästan alla skriver under. Dom tänker som oss, att dom vill ha trygghet. Föräldrarna är oroliga för att deras barn ska dras in i droggängen. Många undrar om polisen inte tycker att Gamlegårdsborna ska skyddas och varför inget görs mot langarna.

CristianOlave.jpg

Folk har tappat tilltro till myndigheterna. Nästan alla skriver under, säger Cristian Olave som samlar namn i Kristianstad (Foto: Ulf Johansson)

Instämmer helt, säger Cristian. Samtidigt som jag tycker att föräldrar har ett stort ansvar för sina barn. En del föräldrar kan inte förstå hur dom ensamma ska kunna få sina barn att sluta droga och vara med i kriminella gäng. Men om föräldrar och andra boende går samman med polisen kanske gängen kunde knäckas? Istället för att leva på socialbidrag skulle man kunna anställa ett antal arbetslösa Gamlegårdsbor som trygghetsvandrare? Man har rätt till försörjning, men också skyldigheter att hjälpa till i samhället. Vi får inte låta kriminella ta över.

-Det finns en del unga, som inte ser nån mening med livet, som tycker att det är ett bättre liv i fängelset.

Blir då allt bra om Gamlegården får kvarterspolis?

-Nja, säger Cristian Olave. Det behövs en framtidstro. Unga som gamla ska kunna försörja sig och se en framtid om man sköter sig. Gränserna måste kontrolleras så att bemanningsfirmor med underbetald arbetskraft stoppas, likaså vapen och droger. Tjuvgods ska stoppas av tull och poliskontroller.

Gränserna måste kontrolleras så att bemanningsfirmor med underbetald arbetskraft stoppas, likaså vapen och droger. Tjuvgods ska stoppas av tull och poliskontroller.

-Jobben på åkerier, fabriker byggen, restauranger och jordbruk ska väl i första hand gå till oss som bor i Sverige, som betalar skatt här? Det behövs beredskapsjobb, yrkesutbildningar och lärlingsplatser. Allt detta hänger samman.

-Enbart polisingripande hjälper inte. Om sen brottslingarna släpps fria med skyddstillsyn i domstolen, så är det en signal att fortsätt va kriminell, säger Cristian Olave. Jag tycker att brottslingar ska fråntas sina rättigheter i fängelset. Om minderåriga barn begår brott borde väl föräldrarna ta ansvar för de skador barnen gör? Vill man inte det bör man väl kunna dömas till samhällstjänst?

Aoni Al Tmizi samlar namn för kvarterspolis

Aoni Al Tmizi, en av namninsamlarna (Foto: Ulf Johansson)

Ulf Johansson

F d Maskinreparatör, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt