Fritiden

MOTIONÄRER I ANGERED ÖVERTYGADE I DEBATTEN MED AXEL JOSEFSON M OM GYMMENS FRAMTID

Onsdag 8 Juni, 2022

I början av april hölls ett protestmöte i Göteborg med krav att de kommunala gymmen ska vara kvar. Nära 150 kom och namnlistor med närmare 6200 namn lämnades till kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). För en vecka sedan var han på besök på gymmet iAngered. Håkan Lundqvist, en av initiativtagarna till protesterna skriver här om ett positivt möte där motionärer och personal berättade om sitt gym och vikten av det.

I början av april överlämnades 6213 namn mot alliansens utförsäljning av de 12 kommunala gymmen till Axel Josefson M ordf i kommunstyrelsen. Vid uppvaktningens slut uppmanade undertecknad Josefson att besöka ett kommunalt gym eftersom han inte verkade förstå hur dom fungerar. Axel J accepterade inbjudan och den 2 juni var det dags för besöket.
Ett tjugofemtal gymbesökare,instruktörer och representanter för FAR-mottagningen i Angered anslöt sig till mötet. Alla med förhoppningen att politikerna ska ändra sig och stoppa privatiseringen av de kommunala gymmen. De kommunala gymmen är inga konkurrenter till de privata utan bra och nödvändiga komplement. De vänder sig till en annan kundkrets med en stor del äldre som ser den sociala mötesplatsen som lika viktig som träningen. Många intygade hur inbjudande de kommunala gymmen är jämfört med en del privata och att de blev sedda på ett helt annat sätt. Det är ofta lite billigare, enklare och mer anspråkslöstatt träna på kommunala gym som har personal med bra utbildning som hjälper besökarna med olika träningsprogram. Några berättade om att dom kommit igång med livet tack vare hjälpen från gyminstruktörer och FaR-mottagningen (VG-regionen) med sina fysioterapeufter. Om gymmet privatiseras kommer samarbetet mellan regionen och kommunen inte kunna säkerställas och då skulle många sluta att träna. Mycket av det värdefulla arbetet skulle försvinna. Vad skulle det inte kosta i form av sjukvård och dålig folkhälsa? De 19 miljoner som kommunens underskott är varje år är det som alliansen hänger upp sig på. Axel Josefson sa under besöket att Alliansen vill satsa 11 miljarder på dom socioekonomiskt utsatta områdena. Varför då bråka om 19 miljoner då de kommunala gymmen är bra för integrationen mellan svenskar och invandrare?

Angereds gym

Axel Josefson i samtal med motionärer och personal

Axel Josefson tyckte att det var ett bra besök och fick kunskap om hur ett kommunalt gym fungerar. Han ska ha all heder för att han kom till Angered och lyssnade på motionärer och personal. När jag frågade honom om han hade fått sig en tankeställare efter besöket svarade han att han undrade om det var lönt att driva frågan vidare med tanke på läget i fullmäktige och med valet så nära. Integrationen är också en viktig fråga sa han. Så något intryck hade mötet med motionärer och personal gjort hos Josefson. Idag sitter Alliansen på 24 platser av 81 i fullmäktige som är en bräcklig grund för deras styre i Göteborg.

S, V, Fi och MP är emot privatisering av de kommunala gymmens verksamhet.
Om dom hade kunnat samarbeta så skulle inte frågan om privatisering varit aktuell idag. Nu får inte opinionen och oppositionen slappna av, utan vara vaksamma och driva frågan i valkampanjen och pressa Alliansen och Demokraterna till reträtt i frågan.

Håkan Lundqvist med i ”Göteborgare mot utförsäljning av de kommunala gymmen”

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Håkan Lundqvist

Pensionär, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt