Jobbet
Stoppa slavlöneföretagen
-Inga av de 100 bolag vi granskat följer kollektivavtal eller lagar och regler, säger projektledaren, byggombudsmannen Johan Dahlberg i vår intervju. - Man jobbar helger och kvällar, men det får man inte betalt för, utan man får sin månadslön oavsett hur mycket man jobbar. Förutom detta så har man fått betala mellan 6 000 - 9 000 varje månad till sin arbetsgivare. Så de här killarna är ju livegna. Slutar dom sin anställning eller klagar, då dras arbetstillståndet in omedelbart. Och då får man åka hem igen till sitt hemland.
Svenska Byggnadsarbetarförbundet började i mars 2022 att utbilda ett 40-tal ombudsmän i systematisk arbetsmetod för arbetsplatsgranskning och riktad avtalsbevakning. mot oseriösa aktörer i byggbranschen. Granskningen består i att kontrollera hur lag och kollektivavtal efterlevs, låga löner och ersättningar samt undanhållande av skatt och annan arbetslivskriminalitet. Det är Byggnads största satsning någonsin får att få ordning och reda i byggbranschen.
-Inga av de 100 bolag vi granskat följer kollektivavtal eller lagar och regler, säger projektledaren, byggombudsmannen Johan Dahlberg.
-Och innan det här projektet startade så tittade vi på på en släkt, en familj som är aktiva här i Skåne. Och som uteslutande har arbetskraft från tredje land, alltså utanför EU.
Och då går det till så här att man annonserar på Arbetsförmedlingen Utland. Och i det landet man annonserar är det forna hemlandet för arbetsgivarna. Då annonserar man att man behöver byggnadsarbetare till Sverige. Och då ingår man en anställning i det forna hemlandet med killarna som bor där.
Och sen ansöker man hos Migrationsverket om ett uppehålls och arbetstillstånd som kan vara ett eller två år. Dom uppger den officiella lönen och vi som fackförening för yttra oss om detta och vi yttrar oss positivt om lönen är i nivå med kollektivavtalet och det är den i de allra flesta fall.
vi behöver inte byggnadsarbetare inom EU, för vi har massor av arbetslösa och vi har massor av arbetslösa ungdomar, som skulle kunna utbildat sig till byggnadsarbetare
Och killarna då som kommer hit och jobbar, får uppehålls och arbetstillstånd i ett eller två år. Och när vi har fått några medlemmar i de här bolagen visar det sig att det är bedrövliga villkor man får jobba under. Man jobbar helger och kvällar, men det får man inte betalt för, utan man får sin månadslön oavsett hur mycket man jobbar.
Förutom detta så har man fått betala mellan 6 000 - 9 000 varje månad till sin arbetsgivare. Och det får man fortsätta göra under de två första perioderna som man har uppehålls- och arbetstillstånd. Efter man har haft uppehålls och arbetstillstånd i tre år är man så kallat fri. Då kan man ansöka om ett permanent uppehållstillstånd. Tyvärr är detta inte kriminellt i Sverige i dag. Vilket är helt galet, säger Johan Dahlberg.
Så de här killarna är ju livegna. Slutar dom sin anställning eller klagar, då dras arbetstillståndet in omedelbart. Och då får man åka hem igen till sitt hemland.
Skickar då byggbolaget en anmälan till Migrationsverket att vi har sagt upp den här killen?
-Ja, och då är han ju illegal i Sverige. Så de är ju i en sån fruktansvärd beroendeställning.
När vi har undersökt de här bolagen, så visar det sig ju att man jobbar många gånger som underentreprenörer till våra rikstäckande stora byggbolag. Många gånger till samhällsnyttan, alltså region, kommunala bostadsbolag och så vidare. Till och med Domstolsverket.
Hur går det ekonomiskt för de här byggbolagen då? Med kanske 30 anställda?
-När vi har tittat på resultatet så har de här bolagen haft aktieutdelningar på många, många miljoner varje år.
Och då snackar vi officiella siffrorna?
-Ja.
man hade kontaktat hans släkting i medlemmens hemland. Då ville medlemmen inte ha hjälp längre.
Vad kan man göra åt detta då?
-Lagstiftningen måste skärpas. Fackföreningarna måste ju få betydligt större inflytande om vilka bolag som som får arbetskraft med uppehålls och arbetstillstånd och nivåerna på lönen för att få ett arbetstillstånd måste höjas mycket. Och kontroll.
Vi behöver inte fler nagelskulptriser eller riskokare till Sverige. Och vi behöver inte byggnadsarbetare inom EU, för vi har massor av arbetslösa och vi har massor av arbetslösa ungdomar, som skulle kunna utbildat sig till byggnadsarbetare.
Om de visste att det fanns jobb, ja.
-Och det handlar inte om att man inte vill ha de här jobben. Utan det handlar om att arbetsgivarna kan finna arbetskraft på andra ställen, som är betydligt billigare än personer som jobbar med kollektivavtal.
Och som inte är hotade, som vågar säga sin mening.
-Absolut.
Men vad kan vi göra då? Det här hotar ju liksom, på något sätt, det som har varit grunden för ett svenskt folkhem. Att att alla har kunnat fått ett jobb, att man har en framtidstro. I dag ser vi ju hur våldet breder ut sig. Hur tänker du?
-Myndigheterna behöver ju utöka sin kontroll på utfärdade uppehålls- och arbetstillstånd. Skatteverket måste ju kontrollera personalliggaren betydligt mycket mer. Och huvudentreprenörerna måste ju ta sitt ansvar. De stora byggbolagen.
Idag har vi ju jättestora byggbolag som inte har några anställda byggnadsarbetare överhuvudtaget.
Får vi ett utökat huvudentreprenörsansvar, där de är ekonomiskt skyldiga för skatter och löner hos sina underentreprenörer. Då blir det inte så intressant längre, utan då kommer man att välja att anställa personal själv till istället. Idag har vi ju jättestora byggbolag som inte har några anställda byggnadsarbetare överhuvudtaget.
Vilka tänker du på?
-Vi har Wästbygg, Tornstaden, Betonmast. Med flera. Och vi har ju Skanska, Peab och NCC som har minskat sin personalstyrka. De har kanske inte mer än 20 % anställda kvar mot vad de hade för 15 år sen, utan man köper in tjänsterna. Förr när Skanska byggde ett projekt, då var alla anställda på Skanska. Utom rörmokare och målare och elektriker. Resten gjordes av Skanska-anställda. Då gick det rätt till.
Jo, min farbror jobbade på Skanska och där stod Skånska cementgjuteriet i pannan på honom. Men om han hade levt idag så hade han nog varit ledsen över de här ägarnas girighet.
-Förr var det byggnadsarbetare, byggmästare som styrde i byggbolagen. Idag är det ekonomer. Kan man köpa in en tjänst för 300 kr i stället för att betala sina egna anställda enligt kollektivavtal och man då kan tjäna 100- 200 kr per timme? Då gör man det, men man tar ingen hänsyn till under vilka förhållanden ens underentreprenörer jobbar.
Du efterlyser fler kontroller. Men samtidigt så berättade du innan om en Byggnads-medlem, som hade dragit tillbaka sin talan.
-Jo, vi hade en medlem som hörde av sig till oss och ville ha hjälp. Det fattades massor av lön och semesterersättning. Han hade jobbat över på helger och kvällar och vi ville ju så klart hjälpa till så att han skulle få de här pengarna. Vi kontaktade hans arbetsgivare. Det tog bara några dagar, sen förstod vi att man hade kontaktat hans släkting i medlemmens hemland och samtidigt arbetsgivarens forna hemland. Då ville medlemmen inte ha hjälp längre. Då vågade han helt enkelt inte ställa upp.
Hur ser du på att vi kanske kunde stänga gränserna då? Att vi kunde se till att de som är arbetslösa här i Sverige, att de som bor i Sverige, att de får jobb inom byggen?
-Så enkelt är det ju inte. För nu är vi medlemmar i EU och då har vi en öppen arbetsmarknad.
Men hur ska vi då göra? För jag tänker tillbaks. Jag intervjuade författaren Bunny Ragnerstam och han sa att det var ju det som hände en gång i tiden, att folk kom in från Småland och andra ställen och jobbade till lägre löner i Stockholm. Men då tog byggnadsarbetarna i Stockholm och strejkade och bildade fackföreningar så alla skulle ha samma lön.
-Vi tecknar kollektivavtal med alla företag som kommer från andra länder inom EU. Men företagen har ju hittat kryphål att kringgå kollektivavtal, så vi behöver helt enkelt skärpa kontrollen.
- Huvudentreprenören behöver ha ett utökat huvudentreprenörsansvar.
- ID 06 måste skärpa till sina regelverk.
- Skatteverket måste göra många fler kontroller av personalliggaren.
- Byggnads måste få en utökad rätt att kontrollera till exempel närvaroliggaren och ha tillgång till skatteinbetalningar i Sverige, för det fuskas oerhört mycket med inkomstskatt, att man inte betalar skatt i rätt land.
Hur ska vi få stopp på det utnyttjandet av arbetare? Hur ska bygglärlingar få jobb? Vad tycker du?
Hela intervjun hittar du här nedan.
Fakta: Länkar
P4 Radio Malmöhus http://p4dela.sverigesradio.se/?id=17054
Reportaget i P4 Radio Malmöhus handlar huvudsakligen om att ett polskt företag ska betala avtalsenliga löner och ett skadestånd till Byggnads på 1,7 miljoner kronor för att deras anställda inte fick avtalsenlig lön, utan istället polsk minimilön på ett bygge i Hyllie för MKB i Malmö. Johan Dahlberg, Byggnads berättar:
- De tjänade cirka 25 kronor i timmen, när skatten var dragen. Och förutom det fick man polska traktamenten. Alla fick polsk minimilön och sen fick man traktamente utöver detta. Cirka sammanlagt, med traktamente, kanske 70 kronor i timmen.
Serneke hyrde in PME som hyrde in det polska företaget Nova Ratio. Underentreprenören Nova Ratio har inte betalat löner enligt Byggavtalet.
Företaget hade heller inte betalat arbetsgivaravgifter eller dragit någon skatt för sina anställda i Sverige, som därmed kan få skattekrav i efterhand, säger Johan Dahlberg:
- Detta projektet vi står på, Hemvistet i Malmö, har ju varat i femton månader och då är man ju skattskyldig från dag ett. Då kan det hända att de här killarna som har haft de här låga lönerna, att de blir beskattade, både på den låga lönen och på det höga traktamentet som man har fått.
Men Byggnads har fortsatt att kontrollera vilka bolag som PME anlitar, på andra byggen. PME har slutat anlita Nova Ratio och anlitar nu ett annat polskt bolag, Agral Trade. Enligt Johan Dahlberg är det hela ett medvetet upplägg från PME:
- Samma killar som jobbade på Nova Ratio, jobbar nu på Agral, som det nya polska bolaget heter. Man har samma kläder, samma verktyg och man utför samma arbete på samma arbetsplats. Allt detta med PME:s material, verktyg och kläder.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24