Jobbet

Vem tar ansvar på storbyggena?

Onsdag 17 Mars, 2021

Huvudansvaret ligger alltid hos arbetsgivaren och därefter den enskilde arbetarens att praktisera skyddsarbetet i arbetsmomenten.

I dagarna passerade den svenska vaccineringen miljonstrecket. Trots det väntas en tredje våg. Risken för smittspridning på byggen uppmärksammades nyligen efter ett larm från batterifabriken Northvolt. Samma problem har blivit kända på serverhallbygget i Sandviken. Först och främst ska det klargöras att det är svårt att begränsa en spridningsrisk på en byggarbetsplats. Byggandets grund ligger i samarbete och kommunikation mellan yrkesgrupper.

Men då återstår frågan om hur säkerhet skapas. Huvudansvaret ligger alltid hos arbetsgivaren och därefter den enskilde arbetarens att praktisera skyddsarbetet i arbetsmomenten. Inte alltid så lätt och framförallt inte om man är anställd med en osäker anställning.

Detta är ett  av problemen. Runt om i Sverige finns utländsk arbetskraft som främst är här för att de är billiga. Det är inte den enda förklaring men det återkommer jag till senare. Till Expressen säger Byggnads regionsordförande Kim Söderström några träffande ord:

- De har full koll på vad svenskarna tjänar på samma arbetsplats, men de förstår att om de skulle kräva lika mycket som svenskarna får de en slutlön och får sedan inte komma tillbaka.

Med den typen av anställningar är det svårt att få till säkra arbetsplatser när de som faktiskt ska utföra arbetsuppgifterna inte vågar ställa krav.

Bland de arbetslösa finns möjligheten att skapa både integration och en stark arbetsstyrka. I det perspektivet misslyckas staten och regeringen fullständigt. Var är de statliga arbetsmarknadsutbildningarna?

Men det är ändå något som skaver i importen av arbetskraft även om inflytandet skulle öka. Sverige har en hög arbetslöshet bland invandrade svenskar. Nyligen kom en rapport från Installationsföretagen att det inom tre år kommer saknas 28000 elektriker (se länk nedan reds. anm.). Inom Byggnads område råder en likande situation. Bland de arbetslösa finns möjligheten att skapa både integration och en stark arbetsstyrka. I det perspektivet misslyckas staten och regeringen fullständigt. Var är de statliga arbetsmarknadsutbildningarna?

Men är det nog med svenska arbetare för att skapa säkra arbetsplatser? Vi vet redan att kollektivavtalen inte tillämpas fullt ut. Bara det faktum att det finns ett ganska gott skydd mot lönedumpning i kollektivavtalet visar på en brist. Inhyrd arbetskraft ska arbeta på lika villkor gällande tex lön, vilket inte sker. Ett första steg är att vara fackligt ansluten. Något som förr kallades solidaritet. Där brister den utländska arbetskraften fullständigt.

De östeuropeiska byggjobbarna behöver ställas inför uppmaningen "Gå med i facket eller åk hem".

De östeuropeiska byggjobbarna behöver ställas inför uppmaningen "Gå med i facket eller åk hem".

Vad är då vägen till säkra arbetsplatser? Svensk, välutbildad, fackligt ansluten arbetskraft är mitt svar. Kanske låter jag som Stefan Löfven? Ja, men då är det upp till bevis för regeringen att kringgå den fria rörligheten och skapa utbildningsplatser. I sin tur får vi arbetare värva arbetskamraterna till facket. Låter i mina öron inte som en omöjlig uppgift om viljan finns hos oss och regeringen.

Länk till rapport: "Kompetensbristens klimatkonsekvenser"

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Erik Pettersson

Elektriker, fackligt förtroendevald, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt