Samhället
Vad vill Östgötapartiet?
Östgötapartiet är ett helt nystartat lokalt parti som anser att den politiska eliten har svävat iväg från folks verklighet och vardag och är mer intresserade av att sko sig själva. De vill ha utökad demokrati i både det stora och lilla. Man vill att skola vård och omsorg ska drivas offentligt men att en återgång måste ske successivt och genom att den offentliga verksamheten blir mer attraktiv. Vi ställde några frågor till partiet.
Ni är ett helt nystartat parti som tänker ställa upp i kommunvalet i Linköping och i regionvalet i Östergötland. Vad var det som fick er att ta detta steg. Har ni varit politiskt aktiva innan?
– Ja! Det kan komma att bli fler val också, sedan vår lansering har ansökningarna börjat trilla in! Vi som är aktiva i byggandet av Östgötapartiet ansökte faktiskt om medlemskap hos Örebropartiet först. Vi upptäckte partiet via nätet, bland annat var det klippen på Markus Allard i Örebros kommunfullmäktige som väckte intresse. Örebropartiet har därefter satt ihop oss och coachat oss i processen med att bygga ett helt nytt parti här i Östergötland. De flesta av oss har inte varit politiskt aktiva innan, inte heller jag. Däremot består vi av människor med olika bakgrund och olika politiska sympatier, både högerut och vänsterut. En salig blandning östgötar.
Hur ser ni på samhällsutvecklingen med avindustrialisering, nedmontering av välfärden och de ökade inkomstskillnaderna?
– Vi ser negativt på den utvecklingen, den politiska eliten har svävat iväg från folkflertalets vardag och verklighet. De bryr sig inte hur det går för svenska folket. De är intresserade av att sko sig själva istället. Då får man ta saken i egna händer, det blir vad vi gör det till.
Ni är kritiska till vinstuttag i välfärden men vill inte förbjuda privata aktörer. Hur resonerar ni där?
– Av den enkla anledningen att det är naivt och orealistiskt att göra det rakt av i dagsläget. Det krävs ett väldans pillande och långsiktigt agerande för att ställa allt till rätta. Det är en fråga som berör flera politiska områden som exempelvis skola, sjukvård m.m. Det finns därför flera svar på varför. Vi skriver om detta i vårt valprogram.
Vi tror att lösningen är att höja kvaliteten inom det offentliga för att på riktigt konkurrera ut de privata alternativen, men det måste ske naturligt snarare än genom direkt tvång.
– Det kortfattade svaret är att sjukvård, äldreomsorg och skola skulle krackelera om vi förbjöd privata alternativ på direkten. Vi vill komma bort från ett läge där privata alternativ anses mer attraktiva än de offentliga men det måste göras på ett successivt, ordnat och pragmatiskt sätt. Det kräver också att man förbättrar kvaliteten inom offentlig sektor, inte bara att man slår ner på privata aktörer.
– Inom vården har det skapats en arbetsdelning där privata aktörer, trots vinstuttagen, är mer effektiva inom vissa delmoment – exempelvis enklare axeloperationer – än offentlig sjukvård, samtidigt som den offentliga sjukvården tar de svårare fallen. Privata aktörer har således specialiserats sig varmed de producerar mer effektiv sjukvård inom vissa delmoment, något som offentlig sjukvård anpassat sig efter. Det här skulle kanske gå även inom ramen för heloffentlig sjukvård, men då får man plocka bort bit för bit för att ställa om systemet istället för att förbjuda rakt av.
Eftersom det finns starka incitament att segrerera sig har det fria skolvalet i kombinationen med den extrema invandringspolitiken blivit en giftcocktail.
– Inom skolområdet har privata skolor blomstrat mycket till följd av att alla vill segregera sina barn idag. Svenskarna har aldrig valt den här invandringen och många invandrare vill inte bli ett med Sverige. Eftersom det finns starka incitament att segrerera sig har det fria skolvalet i kombinationen med den extrema invandringspolitiken blivit en giftcocktail. Att då komma som Vänsterpartiet och bara förbjuda detta rakt av ligger faktiskt inte i linje med folkviljan. Även här måste man angripa problemet successivt. För det första minska invandringen, föra en kompromisslös assimileringspolitik och förbättra kvaliteten på kommunala skolor. Men det är väldigt svårt och vi är inga fans av att hålla på och bussa elever hit och dit.
– Vi får jobba med det vi har och operera på en långsiktig horisont. Bit för bit. Steg för steg. Många väljer privata aktörer inom äldrevården för att kommunernas äldreomsorg inte håller måttet. Vi tror att lösningen är att höja kvaliteten inom det offentliga för att på riktigt konkurrera ut de privata alternativen, men det måste ske naturligt snarare än genom direkt tvång. Så vår invändning mot exempelvis Vänsterpartiet eller aktörer som vill förbjuda rakt av är att de har en orealistisk politik som inte kommer gå att genomföra i praktiken såvida man inte jobbar successivt. Sen har vi direkta avvarter som islamister som driver skolor och dylikt. Sånt ska bara bort, direkt. Deras verksamhet finns det ingen större folklig efterfrågan på.
Dan Karlsson, partiledare Östgötapartiet
För ett tag sedan kunde vi läsa om två tonåriga pojkar som blev nedskjutna på öppen gata i Linköping. Hur ser ni på den allt grövre och ökade gängkriminaliteten. Vad kan kommunen göra och vilka krav måste ställas på staten?
– Ställa krav på staten gör man i patetiska ytterkantsorganisationer utan makt. Vadå krav? Vad ska vi ställa bakom våra krav? Vad händer om staten inte går med våra krav? Vi är ett lokalparti som sedan länge gett upp tanken på att staten skulle kunna lösa de här problemen såvida det inte blir extrema skiften inom partikonstellationer och vilka som styr myndigheter som polismyndigheten. Då får man jobba med det man har.
Är man kriminell ska man få ett helvete att få stöd från samhället. Man ska bli vräkt från sin bostad om man hyr av kommunen.
– På kommunal och regional nivå tror vi på att tillsätta en lokal vaktstyrka för att till en början kunna komplettera den fallerande polisen. Om utvecklingen fortsätter på samma väg kan den typen av lokala vaktstyrkor komma att spela en allt större roll i takt med att polisen blir allt mer oförmögen att garantera medborgares grundläggande trygghet. Till en början kan man dock avlasta genom enklare grejer, trafikpolis, patrullerande verksamhet osv. Till detta krävs fler övervakningskameror. Här kan kommunen hjälpa polisen väldigt mycket. Men trots det är man ovillig att sätta upp fler kameror där det behövs, man är fast i någon abstrakt diskussion om integritet som kanske var rimlig i det Sverige där människor fortfarande kunde gå ut och gå med hunden utan risk att bli förnedringsrånad eller våldtagen på grund av att man är svensk och betalar skatt. Det är andra tider nu, något vi kan tacka den politiska eliten för. Vi vill också att kommunen och regionen ska jobba offensivt med bidrag och bostäder. Är man kriminell ska man få ett helvete att få stöd från samhället. Man ska bli vräkt från sin bostad om man hyr av kommunen. Kriminella ska bekämpas! Kriminalpolitiken är tätt sammankopplad med migrationspolitiken idag. Det behövs en nollad migrationspolitik, tydlig assimileringspolitik och omfattande repatrieringspolitik, begår man brott ska man ut. Punkt slut. Men det ligger ju till störst del på Staten och där kommer vi nog inte få se någon större förändring på länge, åtminstone inte om man ser till hur politiken på riksplanet ser ut i dagsläget.
Vad menar ni med utökat tjänstemannaansvar? Ska tjänstemän ta över politikers ansvar eller är det att tjänstemän ska kunna ställa till svars för sina beslut?
– Nej, tjänstemän ska inte ta över politikers ansvar. Vi menar att tjänstemän ska kunna ställas till svars. Det förutsätter att politikerna tar sitt politikeransvar och rensar ut de tjänstemän som inte gör det de beordras till att göra. Det är de folkvalda som ska styra och det är inte svårare än att bara se till att göra det också.
Ni vill ha fler kanaler för direktdemokrati och skriver bl.a. om folkomröstningar. I vilka frågor tänker ni er detta?
– Man skulle kunna tänka sig digitala lösningar där medborgare kan väcka sk folkinitiativ via kommunens hemsida och röstar med bankid. Då är det upp till medborgarna att lägga förslag. Men överlag behövs bättre inflytande i politiken. I frågor av ekonomiskt större karaktär, exempelvis huruvida man ska slösa en miljard på ett badhus eller inte tycker vi det är rimligt att medborgarna får tycka till. Det är ju folkets pengar. Man skulle också kunna ha lokala omröstningar digitalt i vissa kvarter eller bostadsområden om någon lekpark eller väg ska göras om eller så. Så vi är öppna för utökad demokrati i såväl det stora som det lilla.
Något annat ni vill ta upp?
– Nej.
Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt
123 346 05 24