Jobbet

Köttbranschen ljuger om kompetensbrist

Köttbranschen vill ha lågavlönade styckare utan krav på arbetsmiljö. Man tar in utländska bemanningsbolag och skyller på utbildningsbrist. Läs vad "Styckaren" tycker om saken.

Jobbet

Kommer USA och EU verkligen bry sig om Sverige?

"Så vad ska vi leva av framöver? Hur ska du och jag klara oss? Vilka jobb kommer att finnas framöver?" Svaret som förs fram är mer EU, mer USA - men vad leder det till? Hugo Jörgensen om baksidan av Sveriges nuvarande utrikespolitik

Jobbet

Prioritera upp lärarnas vaccinering!

Jacob Hoffsten och Jenny Svensson, Socialisterna Välfärdspartiet: "prioritera lärarna framför den breda allmänheten när det kommer till vaccin mot covid-19!"

Jobbet

Skanska förslummar byggbranschen - ännu en gång

Skanska sparkar 27 av sina yrkesarbetare. Denna gång i Uppsala, inom pendlingsavstånd till ett storbygge i Gävle. Istället tar man in ett lettiskt byggbolag, med lägre lön och sämre säkerhet. Ulf Nilsson skriver om förslumningen av byggbranschen.

Jobbet

Svenska på jobben, behöver det vara ett dilemma?

Är krav på svenska på jobbet en diskriminering eller nödvändigt för samarbete och säkerhet? I Jönköping har det uppstått problem. Robert Nilsson Ahlberg resonerar

Jobbet

Vem tar ansvar på storbyggena?

"Med den typen av anställningar är det svårt att få till säkra arbetsplatser när de som faktiskt ska utföra arbetsuppgifterna inte vågar ställa krav". Elektrikern Erik Pettersson resonerar kring arbetskraftsimport och säkerhet på jobbet.

Jobbet

Hur löser vi våldet på tågen?

Tågvärden Stefan Pedersen har tröttnat på trakasserier, våld och hot ombord på tågen och i sitt arbetsliv.

Jobbet

Pengarna försvinner snabbt ut igen

Är det inte bra att det satsats i glesbygden? Ja, men det finns fler perspektiv. Elektrikern Julius Nilsson resonerar kring flödet av EU-pengar, skattepengar och att de hamnar i skrupellösa underleverantörers fickor

Jobbet

Trängsel, stress och corona på Northvolt i Skellefteå

Vi Som Bygger Landet har talat med en byggnadsarbetare på det coronadrabbade batterifabriksbygget.

Jobbet

Debatt: Upp till bevis, är V ett parti för arbetare eller inte?

Vänsterpartiet måste fälla regeringen om den beslutar att gå vidare med förslagen som inskränker Las. Det menar sex debattörer. Vad tycker du?

Jobbet

”Jag skriver under på grund av vad jag har varit med om i arbetslivet”

LO: "Stadgebrott av Kommunal och Metall". VSBL fortsätter slåss för medlemsdemokrati: Det råder ett stort demokratiunderskott i fackförbunden. Här kommer ett axplock av kommentarer till uppropet för medlemsdemokrati.

Jobbet

Jakten på en klisterlapp

Förskolläraren Sonja Persson i Borås har sett Jakten på en Mördare, och känner alltför väl igen sig i klottrandet av meningslösa floskler på post-it lappar.

Jobbet

Vi behandlas som förbrukningsvaror och slavar

Undersköterskan Lotta berättar om missförhållanden inom Lss: Inkonsekvent covid-hantering, stress, utsatt för våld, orimliga krav och påbackningar av chef och ledning. Det är helt åt helsike.

Jobbet

Vi gråter...och orkar snart inte längre

Vi Som Bygger Landet fortsätter att lyfta på stenar inom äldrevården. Stress, underbemanning, ifrågasättanden, olämpliga chefer och ett närapå robotiserat yrkesutövande. Covid 19 har gjort något redan dåligt, sämre.

Jobbet

Idag ser vi vad orden var värda

Las-sveket kommer drabba de redan utsatta, det konstaterar Ewy Gahnström och Sonja Persson. Tystnadskulturen som uppstår efter Las-försämringarna kommer omöjliggöra jämställdhetskampen. Löven, han svänger som en vindflöjel.

Jobbet

Imponerande solidaritet bland arbetarna på Pågatågen

"I demokratisk ordning har arbetskamraterna valt skyddsombuden som i sin tur ytterst värnar om enskilda människoliv på arbetsplatsen", skriver Erik Pettersson, fackligt förtroendevald elektriker i Norrköping.

Jobbet

Strejkhotet lönade sig - Ola fick behålla jobbet

Strejken på Pågatågen är avblåst och imorgon tänker Ola köra tåg igen.

Jobbet

Strejk på Pågatågen!

Vi som bygger landet stödjer den vilda strejken - gör det du med. Det är dags att slå näven i bordet!

Jobbet

Låt tjejerna vara, gubbslem!

Köksmästare Krister Rehn skriver om vikten av att markera mot gubbar som tafsar på unga tjejer i restaurangbranschen.

Jobbet

Topparna i Kommunal och Metall är nyttiga idioter

Att facktopparna har löner och villkor som totalt skiljer sig från medlemmarnas bäddar för svek. Men vi som betalar deras höga löner har rätt att kräva annat, skriver Ulf Nilsson.