Jobbet

Trängsel, stress och corona på Northvolt i Skellefteå

Vi Som Bygger Landet har talat med en byggnadsarbetare på det coronadrabbade batterifabriksbygget.

Jobbet

Debatt: Upp till bevis, är V ett parti för arbetare eller inte?

Vänsterpartiet måste fälla regeringen om den beslutar att gå vidare med förslagen som inskränker Las. Det menar sex debattörer. Vad tycker du?

Jobbet

”Jag skriver under på grund av vad jag har varit med om i arbetslivet”

LO: "Stadgebrott av Kommunal och Metall". VSBL fortsätter slåss för medlemsdemokrati: Det råder ett stort demokratiunderskott i fackförbunden. Här kommer ett axplock av kommentarer till uppropet för medlemsdemokrati.

Jobbet

Jakten på en klisterlapp

Förskolläraren Sonja Persson i Borås har sett Jakten på en Mördare, och känner alltför väl igen sig i klottrandet av meningslösa floskler på post-it lappar.

Jobbet

Vi behandlas som förbrukningsvaror och slavar

Undersköterskan Lotta berättar om missförhållanden inom Lss: Inkonsekvent covid-hantering, stress, utsatt för våld, orimliga krav och påbackningar av chef och ledning. Det är helt åt helsike.

Jobbet

Vi gråter...och orkar snart inte längre

Vi Som Bygger Landet fortsätter att lyfta på stenar inom äldrevården. Stress, underbemanning, ifrågasättanden, olämpliga chefer och ett närapå robotiserat yrkesutövande. Covid 19 har gjort något redan dåligt, sämre.

Jobbet

Idag ser vi vad orden var värda

Las-sveket kommer drabba de redan utsatta, det konstaterar Ewy Gahnström och Sonja Persson. Tystnadskulturen som uppstår efter Las-försämringarna kommer omöjliggöra jämställdhetskampen. Löven, han svänger som en vindflöjel.

Jobbet

Imponerande solidaritet bland arbetarna på Pågatågen

"I demokratisk ordning har arbetskamraterna valt skyddsombuden som i sin tur ytterst värnar om enskilda människoliv på arbetsplatsen", skriver Erik Pettersson, fackligt förtroendevald elektriker i Norrköping.

Jobbet

Strejkhotet lönade sig - Ola fick behålla jobbet

Strejken på Pågatågen är avblåst och imorgon tänker Ola köra tåg igen.

Jobbet

Strejk på Pågatågen!

Vi som bygger landet stödjer den vilda strejken - gör det du med. Det är dags att slå näven i bordet!

Jobbet

Låt tjejerna vara, gubbslem!

Köksmästare Krister Rehn skriver om vikten av att markera mot gubbar som tafsar på unga tjejer i restaurangbranschen.

Jobbet

Topparna i Kommunal och Metall är nyttiga idioter

Att facktopparna har löner och villkor som totalt skiljer sig från medlemmarnas bäddar för svek. Men vi som betalar deras höga löner har rätt att kräva annat, skriver Ulf Nilsson.

Jobbet

Grisen är sminkad och (s)veket fullbordat

Reflektion om Las-sveket. "I en arbetsmiljö med övervakningssystem kombinerad med en försämrad LAS kommer godtycket och otryggheten att öka". Sonja Person från Borås lägger ihop ett och ett och finner en arbetsmiljö med allt hårdare kontroll.

Jobbet

Det behövs en vision om hur arbetares makt ska öka

Med handen på hjärtat; hur ofta diskuterar vi dessa frågor på jobbet? Hur ofta gör vi något konkret för att förändra?

Jobbet

Låt medlemmarna i IF Metall och Kommunal rösta om avtalet! NAMNINSAMLING!

Föreningen Vi Som Bygger Landet initierar en namninsamling: LAS-reglerna ska godkännas av de som ska jobba under dem - Låt medlemmarna i IF Metall och Kommunal rösta om avtalet!

Jobbet

Tuppen har rostat ihop – låt medlemmarna rösta om Las!

"Avtalet ut på medlemsomröstning!" Ingemar Ericsson, stödassistent och medlem i Kommunal om förbundets senaste svek: "Det är det värsta jag varit med om!"

Jobbet

Svenska Målareförbundet varslar om strejk

Svenska Målareförbundet varslar om strejk. Skyddsombudet Andreé Kjellström uttalar sig. Vad kan du göra för att hjälpa till? Sätt press på ditt förbund, prata med dina kollegor, vi måste: #backamålarna

Jobbet

Ja, det behövs en byggstrejk

Byggnadsarbetaren Andreas Tedjeza skriver om Byggnads strejkvarsel: "Jag hoppas att Byggnads driver sina krav ända in i kaklet och att man gör samma sak med Las-frågan.”

Jobbet

Varför ska industrifacken bestämma vårdlönerna?

Vad tycker Kommunals medlemmar om att industrifacken och teknikföretagen just har bestämt hur mycket löneökning en undersköterska kan få? Borde inte det vara en fråga för Kommunal?

Jobbet

Vi har blivit en särskild riskgrupp

Vanliga arbetare kan sällan jobba hemifrån, och våra arbetsgivare struntar ofta i riktlinjerna. På så sätt har arbetare blivit en särskild riskgrupp i pandemin.