Samhället

Mest läst på Vi Som Bygger Landet 2023

Söndag 31 December, 2023

Fackförbund som sviker sina medlemmar, folk som fryser och inte har råd med mat, och ett rättssystem som inte pallar med gängkriminaliteten. Det var några av ämnena som lästes mest på Vi Som Bygger Landet i år. Här är de tio mest lästa artiklarna.

1) Podd: "Det bubblar ilska mot fackets svek", med August och Waldemar Tapojärvi

"Folk är förbannade och missnöjda. Folk har gått till jobbet och tagit sitt ansvar och producerar miljardvinster. Och sen så får man en rejäl käftsmäll från de som nu ska sägas företräda oss", sa Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare på LKAB i Kiruna, när IF Metall och LO helt vek ner sig i avtalsrörelsen. Lyssna på intervjun på Vi Som Bygger Landets podd, och följ vår podd på Spotify eller Apple Podcaster så du får nya avsnitt i år.

2) Är det bra att folk sitter och fryser?

Hans Albertsson från Bränsleupproret varnade i början av året för lågkonjunktur om inte kostnaderna för uppvärmning och mat minskade. Hans varning tål att upprepas. Tyskland gick några månader senare officiellt in i lågkonjunktur av samma anledningar, och risken hänger kvar för Sverige.

3) Kommunal och SKR stoppar dygnspassen - inte EU

Kommunal och SKR hävdar att dygnspass i vården stoppas av EU, men Krister Maltby, personlig assistent i Ängelholm, har grävt i saken och visat att det inte är EU utan Kommunal själva som i praktiken dygnspassen. Lyssna på en intervju med Krister här.

4) Kan man snacka ner matpriserna?

Matpriserna gick upp enormt under 2023, men ICA, Coop och Dagab gjorde också ofantliga vinster. Styckaren Karl Gustav Nilsson tycker att regeringen borde tvinga livsmedelsjättarna att sänka priserna på basvaror. "Och om ni vill ta igen det på avokado, cashewnötter, pancetta och inlagda oliver, direktimporterade från Italien, så gör det. Det drabbar ingen fattig." Lyssna på intervjun här.

5) Hur sover ni om natten?

"Släng hela LO där allt gammalt skräp hör hemma, på återvinningen, och låt oss bygga någonting nytt med och för vanligt folks demokratiska kamp!", skrev August Tapojärvi, gruvarbetare på LKAB, som tröttnat på odemokratiska fackförbund som inte står upp för sina medlemmar.

6) Podd: Kiruna – En oljerigg på land

Vad betyder de rosenröda löftena om en ny framtid för folket däruppe? Det som utmålas som strålande utvecklingsmöjligheter, från Stockholms horisont, skorrar falskt. Sjukvården krisar, det är redan bostadsbrist och folk flyttar från staden, trots att det finns många lediga jobb. Lyssna här.

7) Ska Stockholmspolitikerna spara ihjäl SL?

Kinesiska MTR har drivit Stockholms pendeltåg sedan 2016. Med stöd från Stockholmspolitikerna har man bland annat sparkat trygghetspersonal i en tid när fler och fler känner sig otrygga i kollektivtrafiken. Rainer Andersson, vice ordförande i Seko Pendelklubben skrev i September att "Det finns inget annat än att fortsätta kräva en kollektivtrafik i offentlig regi, utan vinstintresse." Och i november beslutade äntligen politikerna att SJ skulle ta tillbaka pendeltågstrafiken från mars 2024.

8) Alla svenskar är miljonärer

Om man räknar på genomsnittet så äger varje svensk 2,1 miljoner kronor. Men fördelningen är långt ifrån lika för alla. 542 miljardärer äger 16% av den samlade förmögenheten. Detta faktum, och mycket annat, skrev Andreas Cervenka om i sin uppmärksammade bok Girig-Sverige.

9) Hur stoppa skjutningar och sprängningar?

En del av svaret finns i den kupp som genomfördes 1989, när jurister införde en ny ordning där fängelsestraff skulle undvikas. Brottslingar var offer och straff var förtryck. Bo Wennström har en lång karriär som polisforskare och professor i rättsvetenskap och skriver om detta i boken Svensk polis - pusselbiten som inte passar in. Hör en intervju med honom här.

10) Hemtjänstchef vägrade spara - kickades

I Storfors kommun i Värmland vägrade enhetschefer Eva Turunen skära ner inom hemtjänsten. "Jag har inte kunnat göra på annat sätt eftersom mitt ansvar är mot alla medarbetare och inte minst mot de äldre, vars röst inte hörs. Det är ett stort ansvar och kan också medföra stora risker om man sparar på fel sätt.", sa Eva in en intervju med Vi Som Bygger Landet. Det gillade inte kommunledningen och Eva blev av med jobbet. "Det är inte möjligt att genomföra de sparmål politikerna kräver, med en budget som redan är för låg. Politikerna ger riktlinjer för vad som ska gälla, men sen finns det ingen möjlighet att genomföra den budgeten."

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt