Jobbet

Podd: "Det bubblar ilska mot fackets svek", med August och Waldemar Tapojärvi

Söndag 5 Februari, 2023

"Man är totalt verklighetsfrånvända uppifrån", säger bröderna August och Waldemar Tapojärvi som båda är gruvarbetare på LKAB i Kiruna. I ett samtal med Ulf Nilsson och Ulf Johansson diskuteras hur man kan bryta passiviteten och börja bygga en ny arbetarrörelse från grunden.

Lyssna på hela avsnittet här:

– Folk är förbannade och missnöjda. Folk har gått till jobbet och tagit sitt ansvar och producerar miljardvinster. Och sen så får man en rejäl käftsmäll från de som nu ska sägas företräda oss, säger Waldemar Tapojärvi som är gruvarbetare i Kiruna.

När Waldemar Tapojärvi lämnade in en motion med krav på 20% löneökning samlades fackklubben till ett medlemsmöte som blev mer välbesökt än på mycket länge. August Tapojärvi berättar:

– Det var riktigt vackert att se på många sätt. Det var både yngre och äldre, både män och kvinnor, de som har jobbat där länge och ganska nyligen anställda som var med på det här mötet. Det var en ganska stor spridning. Det i sig sänder ju ganska bra signaler, att det här är en viktig fråga och man är redo att ta strid för det. Det kommer från medlemmarna själva, det kommer inte uppifrån. Tvärtom, det här är nästan en revolt mot dem där uppe. IF Metall och egentligen hela LO-samordningen har basunerat ut att vi ska inte kräva reallöneökning över huvud taget.

Waldemar Tapojärvi undrar på vems sida LO egentligen står.

– De tjatar ju hela tiden om att LO, IF Metall, osv., det är medlemsstyrda organisationer. Det är medlemsdemokratiskt och blablabla. Ursäkta mig, men vem fan tror de att de företräder? De är som generaler utan trupper, de sitter på sina styrelsemöten och svamlar liksom. Det här med att de ska företräda medlemmarna och att det är medlemsdemokratiskt, det verkar inte betyda så mycket när medlemmarna vill nånting helt annat.

Vad som sägs och beslutas av kollektivet är det som ska gälla.

August Tapojärvi tror att det måste byggas något nytt från grunden.

– Du kan hålla på och renovera ett hus som har ruttnat i alla balkar hur mycket du vill. Du kan smälla på en ny fin fasad. Det kommer ändå vara vara ruttet och rasa ihop och det kommer inte gå att bo där länge. Ska vi ha en långsiktig hållbar framtid, då måste vi göra nånting nytt och göra det från grunden. Det är från arbetsplatserna, i fikarummen, på golvet. Vad som sägs och beslutas av kollektivet är det som ska gälla.

– Och tyvärr är det så att etablissemanget idag, LO-förbunden idag, motarbetar den framtid som vi sitter och pratar om, säger August Tapojärvi.

Lyssna på hela avsnittet genom att söka efter "vi som bygger landet" på Apple Podcaster eller på Spotify: https://open.spotify.com/episode/4OOEdib047jeY1Q8BzYf3R?si=1151edc7fce94b44

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt