Tryggheten

Hot och våld på jobbet – fastighetsskötare

Onsdag 5 Januari, 2022

"Jag började på firman 1989 och skulle någon på den tiden berätta om hur framtiden skulle se ut så hade man nog inte kunnat tro det. Det otäcka är att det känns som vi alla gradvis nästan vant oss vid att saker är som de är" berättar en fastighetsskötare från Östergötland i en intervju.

Hot, våld och utsatthet – hur ser det ut på din arbetsplats eller i din bransch?

– Sådant är tyvärr alltför vanligt. Det kan vara mer eller mindre allvarligt. Hyresgäster är oftast glada och tacksamma för det vi utför i deras lägenheter. Men det kan hända att de som är missnöjda och vill ha mer insatser och åtgärder i sin bostad lever ut sin aggressivitet och missnöje på oss som representanter för fastighetsägaren. Men de två allvarligaste händelserna som drabbat mig inträffade båda när jag befann mig i firmabilen i ett sk ”utsatt område”. Ena gången närmade sig en ung man och tecknade åt mig ta ner sidorutan. När jag gjorde detta så stack han in en stilett och viftade med den framför mitt ansikte inne i bilen, detta samtidigt som han något osammanhängande talade om att han ”blivit osams med sin kompis” Jag klarade mig fysiskt oskadd genom att försöka tala lugnande och hålla med honom om att det lät tråkigt med kompisen. Vartefter drog han vidare och klipptes senare av sex polisbilar. En annan gång i samma område så stannar en kvinna sin bil och frågar varför jag filmar henne. Jag förklarar att jag inte filmar utan har telefonen uppe för att jag sitter och tidsredovisar dagens arbetsordrar. Hon åker vidare, men bara fem minuter senare blir min bil instängd av en svart van med mörka rutor. Det är minst tre män i bilen och ledarfiguren går på mig hotfullt med anklagelser om att jag skulle ha filmat hans fru. Detta görs samtidigt som dom andra männen filmar mig. Jag får återigen lugnt och trevligt förklara att jag jobbar med tidsredovisning i telefonen och erbjuder mig till och med att visa hur det går till. Till slut köper man mina förklaringar och dom meddelar, storsint nog, innan dom åker vidare att de kommer radera det dom filmat. Vad dom skulle gjort annars vill man helst inte tänka på.

Vilken är din uppfattning av hur detta utvecklats över tid?

– Ingen rolig utveckling. Jag började på firman 1989 och skulle någon på den tiden berätta om hur framtiden skulle se ut så hade man nog inte kunnat tro det. Det otäcka är att det känns som vi alla gradvis nästan vant oss vid att saker är som de är.

Vad görs åt detta/vad borde göras?

– Fastighetsbolaget jobbar med olika planer och rutiner för hotfulla situationer. Och man kan ju få ett samtal med en psykolog när något inträffat. Men samhället måste reagera hårdare och mer kraftfullt. Det måste nog till åtgärder från många håll. Trygghet i alla bostadsområden här och nu är nödvändigt både för oss som jobbar och dom som bor där.


Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt