Samhället

Protesterna mot styret i Trelleborg fortsätter

Onsdag 19 April, 2023

Jessica Gren, kock, fick en dag nog av maktfullkomliga politiker och bestämde sig för att demonstrera för första gången i sitt liv. Det var starten på demonstrationer möten varje lördag på Rådhustorget i Trelleborg, mängder av inlägg på deras Facebook-sida och insändare i lokalpressen. Förvaltningsrätten har gett beskedet att decemberbeslutet om kommunalrådens löner i kommunfullmäktige togs med JÄV. Läs Dennis Anderssons artikel om fiffel och båg och korruption.

Påsken är över och vi skriver vecka 15 i kalendern. Det betyder att jag tillsammans med hundratals trelleborgare demonstrerat 17 lördagar nu mot giriga och maktfullkomliga politiker. Vi ses på Rådhustorget kl. 13.00 och det hålls tal och bryts idéer på hur vi vill ha det i vår kommun.

Det hela började när en helt vanlig mamma, Jessica Gren, som jobbar inom kommunen själv och lagar mat till barn fick nog och skrev på Facebook på en sida som heter ”Trelleborgs anslagstavla” att hon nu kommer demonstrera för första gången för nu får det räcka. Undertecknad och många, många fler hörsammande detta. Sedan dess har vi demonstrerat, skrivit medborgarförslag, demonstrerat i Folkets park, skrivit låtar på temat, överklagat till förvaltningsrätten. Några har satt sig ner med ambitionen att starta ett nytt demokratiskt parti i Trelleborg. Vi har haft stormöten på kulturhuset och det har skrivits hyllmeter av inlägg på vår facebook-sida och inte minst har det skrivit massvis av klocka insändare i lokaltidningen.
Allt började med att moderaten Ann Kajson Carlqvist(AKC) skulle hitta fram med ett styre tillsammans med SD, KD och L. För att dessa fyra partier skulle kunna enas om att samarbete krävdes det att alla deras ledare fick bli kommunalråd. Alla skulle avlönas för att samarbetet skulle fungera och i glada vänners sällskap kom de fram till att Trelleborg med 46 000 invånare behövde fyra kommunalråd. En häpnadsväckande idé då ingen kommun i Sverige i samma storlek har fler än ETT kommunalråd.
Inte nog med att de skulle bli fler på samma arbetsuppgifter. Styret i Trelleborg ville också höja alla arvoden rejält. Själv skulle AKC ha mest och inte ”bara” en riksdagsmannalön på över 70 000 kr utan hon kände sig ”felavlönad” och skulle inom två år ligga på 125 000 kr.
Detta giriga och tondöva beteende fick trelleborgarna att resa ragg och gå ut och demonstrera tillsammans med Jessica. Efter alla protester så har nu styret och AKC backat litegrand, mest på sitt eget arvode utan att känna sig ”felavlönad” längre. Men fortfarande så skall det vara fyra kommunalråd och alla skall förtjänstfullt få en politisk sekreterare som också fått höjda arvoden.

Från möte i Trelleborg

Från ett torgmöte. Foto: Michael Wall
Vi har såklart kritiserat detta och frågat hur dessa ökade kostnader skall finansieras? I den kommunala verksamheten i övrigt skall det sparas. Då kommer styret på den geniala idén att minska kostnaderna för revisionen. Ett smart drag för en fifflare, en diktator. Men helt sjukt om man vill ha en en kontrollfunktion mot korruption och maktfullkomliga politiker,
I förra veckan kom beskedet från förvaltningsrätten att decemberbeslutet i kommunfullmäktige togs med JÄV. Vi har alltså politiker som blivit fällda. Inte nog med det. På nästa kommunfullmäktige när beslutet tas om så är det samma sak igen. Detta beslut har vi också överklagat för att de tagit med tio stycken JÄVIGA politiker. Vi har alltså att göra med återfallskriminella som kom på den lysande idén att dra ner revisorerna som granskar. Sjukt på riktigt, dessa ledare som blivit fällda i förvaltningsrätten borde genast avlägsna sig från sina platser och bli av med alla förmåner och avgångsvederlag  som kommunpolitiker har. 
Så det som styret i Trelleborg lyckats med sedan förra valet är försämringar och svikna löften för ett antal föreningar. En förening uppmanades till och med att flytta till annan kommun samtidigt som hyreskontraktet revs.
I Trelleborg har det i alla fall blivit en rörelse av demokratiska trelleborgare som börjat engagera sig och börjat granska våra politiker. Inte roligt att lyfta på dessa stenarna och jag är ganska övertygad om att du i din kommun har samma problem. Politikerna som kommunalråd och som missköter sig måste gå att avsätta under mandatperioden. Hur det skall gå till måste vi lösa tillsammans för som det är nu funkar inte. Politikerna måste leva under samma förhållande som vi vanliga medborgare gör.

Omslagsfoto: Michael Wall.

Länk till intervju med en trelleborgare

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Dennis Andersson

Arbetsledare bygg, Trelleborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt