Jobbet

Ring brandkåren - utbränd personal

Lördag 11 Maj, 2024

I Varberg finns ett aktivt Undersköterskeuppror som startades för några år sedan av Johanna Flack. Precis som förra året anordnade de en demonstration på Första maj. De var inte lika många i år men trots det den största demonstrationen i Varberg. En stor ilska finns mot att personalen inte själva får styra över sin arbetstider. Redaktionen ringde upp Johanna Flack och här kan du läsa hennes tankar.

Vi var ca 200 stycken på demonstrationen . Det var ungefär hälften av vad vi var förra året och det är så klart jättetråkigt. Jag tror att många helt enkelt inte orkar. Man är helt slut. Vi hade som krav att fortfarande få vara delaktiga i våra scheman som vi kämpat för i två år. Men jag är ändå nöjd över att det blev ett rätt stort tåg. Jag är nöjd för de som kom dit och vi gapade och skrek för de som inte kom dit.

Undersköterskeupproret 1/5 2024

Vi ska vara med och fatta beslut om våra scheman och semestrar och andra viktiga beslut som påverkar vårt privatliv. Det blir inte så när man plockar bort flexen, när man plockar bort möjligheten för oss att få styra vår egen arbetstid. Det är ju inte många andra heller som kan styra över sin arbetstid. Att vi strider för det är att vi har dåliga villkor i allt annat. Vi ligger väldigt lågt i lön. En medellön i Varbergs kommun ligger nog på 27 500. Det är en dålig lön för det ansvar som vilar på våra axlar och som ibland handlar om liv och död. När man ligger så lågt i lön som vi gör bör man ha någon annan fördel. Det att vi styr våra egna scheman har varit en sådan fördel.

Nu har de positiva sakerna tagits bort och frågan blir varför man ska vilja jobba kvar i Varbergs kommun. Vi vann med vår namninsamling för två sedan och då sköts beslutet om hälsoschema eller nya hållbara arbetstidsmodellen fram. Nu har de beslutat att sänka nattarbetstiden från tio timmar till nio och det ska börja gälla 1 januari 2025. Det innebär att nattpersonalen får får jobba två nattpass mer på sex veckor och det är ungefär fyra och en halv natt i veckan. Då får man räkna in det dygnet man går på och det dygnet man går av. Det gör att du har en dag i veckan ledigt och det är ingen som kommer orka. Då tvingas man gå ner i tid och därmed få mindre lön, mindre pension och tvingar mer personal till deltid. Dagpersonalen får jobba längre, till klockan tio istället för till klockan nio. Det är jättejobbigt och det har vi inte behövt innan. Det beror på att kommunen ska lägga våra scheman och kunna utnyttja personalen maximalt. Vi ska jobba på olika arbetsplatser och på de scheman kommunen vill. Allt för att klara uppdraget men de bränner ut personalen.

Undersköterskeupproret 1/5 2024

Det sägs att det är krav på utbildning men det är ju inte sant. De plockar in folk från gatan, du behöver inte ens kunna svenska språket. Många är outbildade. Varbergs kommun håller inte måttet på 80% utbildad personal. Man sänkte till 66% men på många enheter håller man inte det heller. Det är klart om du jobbat många år inom vården så kan du ditt jobb. Men nu pratar vi om människor som knappt kan svenska, som aldrig jobbat inom vården och som ställer sjukt höga krav. De vet att kommunen är i desperat behov av dem. Det finns exempel på personal som kommit in på en lön på 27-28 000. Samtidigt som det finns folk som jobbat i trettio år och ligger på samma lön.

Många är sjukskrivna, och man tappar kämpaglöden. Vi har ju knappt fått igenom någonting. Jag kan bara titta på mig själv. Jag är helt slut, deprimerad och haft ångest.

Det var helt klart att vi skulle göra ett Första maj tåg men den kämpaglöd som jag hade förra året är inte samma i år. Så klart ska vi fortsätta, inte ge upp men man orkar inte hålla det tempot som innan. Hälsan tar stryk.

Politikerna pratar mycket men det händer ingenting. Jag var nere på både vänsterns och sossarnas demonstrationer. ”Och här sitter undersköterskeupprorets grundare och två administratörer och det är jättebra och kul att ha dem på vår demonstration” Men vad gör de då? De bara pratar och det händer inte ett skit.

Nu står det i tidningen att Varbergs kommun anlitat en konsult för Varbergs kommun älskar konsulter. De har konsulter till allting. Nu har de anlitat en konsult för att komma på en ny varumening. Vi hade ”Varberg i hjärtat” eller något sånt och så var ett hjärta vår logga. Men nu är det någon som kommit på ”Du är någon”. Detta har kostat 65 000:- per ord! Det har alltså kostat nära 200 000:- för en konsult att komma på meningen ”Du är någon.” Det kommer att bli en nota uppåt en miljon när det ska införas. De sitter alltså och kastar ut våra skattepengar på att någon ska uppfinna en mening som är ”Du är någon”. Den kunde jag hittat på helt gratis och kanske skulle det istället för någon stått Du är värdefull.

Tyvärr kom inte media till vår demonstration. Jaha, det kanske inte är intressant. Det känns som att det börjar tystas ner. Får man inte igenom något så till slut tröttnar många då man inte ser någon effekt av sin kamp. Jag kommer inte lägga ner undersköterskeupproret och händer det något får vi till en manifestation. Jag dömer ingen utan har full förståelse för att det blev färre i år. Och vi var vi trots allt Varbergs största Första maj tåg.

Johanna Flack

Fram till semestern kommer jag inte göra så mycket. Jag är ganska trött. Men Vår Facebook sida är aktiv. Medlemmar går in och delar insändare, och man håller koll på vad som händer i kommunen.

Jag ansökte om en manifestation för att protestera mot det nya schemat för natten. Då fick jag veta att Kommunal ansökt om en manifestation om samma sak och då ville jag inte stå i vägen. Det är viktigt att de får göra det när de nu försöker göra något för medlemmarna.

Jag tycker att Kommunal är ett lamt fackförbund. Vi kan jämföra med Vårdförbundet som nu gått ut i övertidsblockad och stopp för nyanställningar. Det hade varit jättebra om vi hade gått ut i strejk för att stoppa de nya arbetstiderna. Eller som Vårdförbundet gått ut i övertidsblockad och stopp för nyanställningar.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt