Samhället

Trasiga vagnar och miljarder till plakatpolitik

Torsdag 25 Mars, 2021

Så har Lund blivit Sveriges fjärde stad med spårväg. - Det är framtidens kollektivtrafik! utropar de lokala miljöpartisterna.

De tre andra städerna med spårväg, Göteborg, Stockholm och Norrköping, fick det för över 100 år sedan. Ytterligare ett tiotal svenska städer har haft eldriven spårväg, men skrotat den för länge sedan. Spårväg förefaller snarast som dåtidens transportmedel. Koldioxidutsläppen hos eldrivna spårvagnar är obefintliga, men de har en mycket energikrävande anläggningsprocess. Utredningar visar, att sett till en hel livscykel har spårväg och busstrafik en jämförbar miljöpåverkan. Bussar som drivs på biogas har lägre miljöpåverkan än spårväg.

Det här sätter fingret på Miljöpartiets ena ben: plakatpolitik.

Det här sätter fingret på Miljöpartiets ena ben: plakatpolitik.

På riksnivå har man dessutom bidragit till än det knepigare beslutet efter det andra. Höjd bensinskatt, som drabbar glesbygdsbor och pendlare där kollektivtrafiken inte utgör ett rimligt alternativ. Chockhöjd skatt på plastkassar, trots att tygpåsen är en större miljöbov än plastkassen. Till förfång för vanligt folk, som får betala dyrt för att bära hem maten. Biljettpriserna på tåg och buss är hutlöst dyra, oftast dyrare än att ta sig med bil samma sträcka. Trots detta har Miljöpartiet bidragit till höjda taxor.

Detta sätter även fingret på Miljöpartiets andra ben: enögd individualism.

Detta sätter även fingret på Miljöpartiets andra ben: enögd individualism.

Miljöpartiet må ha grundats i naiv idealism men resultatet har blivit en inkonsekvent politik som på många plan drabbar vanliga arbetare. Hur gick det med spårvägen i Lund då? Projektet tog fyra år. Man har rivit upp halva stan, och gjort det svårare för andra färdmedel att ta sig fram i centrum. Projektet budgeterades till 800 miljoner kronor, men landade till slut på nästan det dubbla.

Spårvägen invigdes i december i fjol. Bara två månader senare hade alla sju vagnar gått sönder och ersatts av bussar. Att det kunde hända fanns inte med i planeringen, så reparationsmöjligheter finns inte i Lund. Eventuellt måste de skickas utomlands. I skrivande stund rullar någon enstaka vagn.

SpårvagnLund.jpg

I skrivande stund rullar någon enstaka vagn

En och en halv miljard i sjön? Man undrar vad som ska bli Miljöpartiets nya bov, som skatten kan höjas på för att finansiera detta fiasko? Endast fantasin sätter gräns för partiets nästa bluffdrag.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kalle Strandberg

Elektriker, Lund

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt