Tryggheten

Trelleborgs sjukhuspolitiker gav inga svar

Onsdag 24 Augusti, 2022

Trelleborg Rädda vårt sjukhus

Gunilla Hedgard ställer frågor om EVA-avdelningen.

Söndagen den 21 augusti arrangerade gruppen ”Rädda vårt sjukhus” i Trelleborg utfrågning av ansvariga politiker i Trelleborgs stadspark. Inbjudna var politikerna i sjukhusstyrelsen och ordförande och vice i primärvårdsnämnden som ansvarar för vårdcentraler och den palliativa vården.

Alla kom men om de gav några svar vet jag inte. Min känsla efter mötet var att jag saknar den tiden då politikerna gav några vallöften. Dessa lyste nämligen med sin frånvaro. Endast (s) lovade en sak och det var att öppna 4 st intensivvårdsplatser i anslutning till akuten. I övrigt så lyste konkreta förslag och löften med sin frånvaro.

Vi hade ställt 3 st frågor till samtliga inbjudna politiker.

  1. Sjukhusstyrelsen skall arbeta med att ha nära kontakt med medarbetarna på sjukhuset, utveckla medborgarkontakter ha medborgardialoger och även se till att se till att sjukhuset utvecklas. Vad har du gjort av detta under denna mandatperioden ? Hur tänker du göra för att nå dessa målen ?
  2. Hur tänker du göra för att arbetsmiljön förbättras så att personalomsättningen minskar?
  3. Hur tänker du göra för att få ett aktivt närvarande ledarskap?

Famlande svar

Samtliga politiker som närvarade svarade på frågorna men betonade tydligt att de inte fick lägga sig i ledarskap eller organisationsfrågor. De sa också att de ville förbättra arbetsförhållandena men inte hur.

Värst var enligt mig när de sa att de hoppas de skulle få pengar för att förlänga EVA-projektet som fått stor uppmärksamhet i media. Denna avdelning och detta grepp är ett förslag som personalen tagit fram och kämpat för. Men inte ens det kunde de lova att det finns pengar till fast det är (m) som sitter som ordförande i sjukhusstyrelsen och det är (m) som styr Region Skåne. På ordföranden i sjukhusstyrelsen verkade det som om detta inte var ett beslut av hennes partikollegor utan skulle tas av några oidentifierade människor i rymden. Uselt om ni frågar mig.

Min känsla efter mötet var att jag saknar den tiden då politikerna gav några vallöften

Trelleborg politikerutfrågning

Alla vill att akuten skulle vara öppen längre, att politikerna i sjukhusstyrelsen skulle vara lokala, att ambulansernas utryckningstid skulle minska och att det inte var några problem med att andelen administrativ personal ökade....

Värsta svaret var ändå på frågan om de tyckte att det var rimligt att Trelleborgs sjukhus hade 39st vårdplatser på ett upptagningsområde på över 100 000 invånare. Trelleborgs kommun 46 000, Svedala kommun 23 000 och Vellinge kommun 37 000. Betänk det, 39 platser!

På den frågan blev det inga svar utan svammel om att det råder brist på personal. Och då går frågan så klart tillbaka till de ansvariga.

Varför är Region Skåne en så usel arbetsgivare?

Och varför har Sverige EU:s lägsta antal vårdplatser per invånare. Det är väl ändå helt galet?

Fakta: SVT om undersköterskorna som styr vårdavdelningen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-det-underskoterskorna-som-styr-ny-avdelning-pa-trelleborgs-lasarett

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Dennis Andersson

Arbetsledare bygg, Trelleborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt