Tryggheten

Var försvann Husmanskosten?

Tisdag 19 Juli, 2022

Jag har en f d granne som råkat illa ut i förtid och ligger på en pallativ avdelning. i Hässleholm. Riktigt svår situation då han är sängliggande och inte kan röra ena benet.

Min fru och jag besöker honom varje dag. Man ser tydligt brister som absolut inte borde förekomma för boende i livets slutskede. Alla de boende på denna avdelning är helt klara i huvet. Men maten är ofta bedrövlig. Traditionell husmanskost är det kanske är en generationsfråga? I flera decennier har maten på äldreboendena ifrågasatts. Respekten för de som byggt landet och som på äldre dar flyttar in på äldreboende verkar fortfarande inte ha fått fotfäste!

Kaptensgården i Hässleholm är ett exempel där man inte hörsammat kravet på god och riktig husmanskost.

I ett land som nyligen genomlidit pandemin, där bristerna i äldrevården tydliggjordes på ett minst sagt skrämmande sätt, har man fortfarande inte lyssnat på kritiken. Kaptensgården i Hässleholm är ett exempel där man inte hörsammat kravet på god och riktig husmanskost. Det är sannerligen inte för mycket begärt att få vällagad husmanskost på traditionellt vis. Och att det erbjuds åtminstone något alternativ. Här måste egna önskemål anmälas tre veckor i förväg!

Några exempel från Kaptensgården:

Kyckling med ¨”saffranssås”? Knappast traditionell husmanskost.

Åtminstone inte för den generation som nu bor på äldreboende.

Leverbiff med kaprissås?

Vidare, pasta och köttfärssås med stark

chillisås och minimalt med köttfärs.

Svartbränd stekt sill.

Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan

dag är en prestation i sig! Samt tillbehör som inte passar till den serverade rätten.

Nu betalar de boende tillräckligt för att få mycket bra mat. Den nu erbjudna menyn borde absolut generera överskott! Kanske överskottet övergått i ”administration”?

Det finns för få personal för det verkliga vårdbehovet!

Någon återkoppling mellan de boende och ansvarig för mathållningen verkar inte existera. På varje våning finns fina oanvända kök där det inte vore några problem att förädla maten. Det är ju en helt annan sak att få närproducerad mat än transporterad mat. Och dessutom närmare till beslut om menyn.

Och det än allvarligare: Det finns för få personal för det verkliga vårdbehovet! Utan förbättring är det lätt att dra slutsatsen att budgeten inte anpassas till de äldres behov.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Bo Samuelsson

Hässleholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt