Jobbet

Vi kräver samma lön som regeringens lönegolv

Onsdag 1 November, 2023

Idag börjar den nya lagen om lönegolv för arbetskraftsinvandrare gälla.

"Verksamheter inom sjukvård och omsorg, liksom många yrkesområden inom handel, restaurang och service har länge byggt på urusla villkor för delar av personalen. Rekryteringen till dessa yrken och verksamhetsområden har därmed blivit lidande när löner och övriga arbetsvillkor kunnat dumpas. Ett särskilt kast av importerad arbetskraft har skapats för att hålla kommunala verksamheter igång eller öka lönsamheten för privata näringsidkare" skriver Göran Gustavsson. Kommunal i Umeå har helt rätt krävt samma lön som regeringens lönegolv.

"Låt nya lagen om lönegolv för arbetskraftsinvandrare bli en HÄVSTÅNG för att höja lönegolvet för samtliga vårdanställda och övriga lågavlönade i vårt land !

Från och med idag måste, för att arbetstillstånd till arbetskraftsinvandrare ska utfärdas, en lägsta lön på 27.300 kr garanteras av arbetsgivare. Hittills har 13.000 i månaden varit det erbarmliga lönegolvet. SKR och Almega har förfasat sig över denna lagändring och påstår att nu kommer inte vissa arbetsplatser kunna bemannas för att det blir för dyrt. Det är en väntad men ändå förskräcklig reaktion på en förändring av fullständigt orimliga arbetsförhållanden. Verksamheter inom sjukvård och omsorg, liksom många yrkesområden inom handel, restaurang och service har länge byggt på urusla villkor för delar av personalen. Rekryteringen till dessa yrken och verksamhetsområden har därmed blivit lidande när löner och övriga arbetsvillkor kunnat dumpas. Ett särskilt kast av importerad arbetskraft har skapats för att hålla kommunala verksamheter igång eller öka lönsamheten för privata näringsidkare.

För politiskt styrda skattefinansierade verksamheter borde lösningen vara uppenbar: "Det här är kostnaden för anständiga löner till alla medarbetare. Nu finansierar vi detta gemensamt och solidariskt. Vi skär ner på administration och upphandlingskostnader, inhyrda bemanningsföretag e.t.c. Vi höjer kommunalskatten och kräver samtidigt ökade statsbidrag från pengar som staten drar in på riktade skattekvoter för banker som nu går med makalösa vinster och ökad progressiv beskattning av de rikaste i samhället." Istället gnäller verksamhetschefer och politiker som vill fortsätta utnyttjandet människor från andra världsdelar. Privata företagare som klagar på att "nu kommer jag inte kunna fortsätta driva min salladsbar eller min nagelboutiqe" får gärna lägga ned.

Det ömkligaste är dock de invändningar mot den radikala lagändringen som kommer från fackförbundsledningar och den politiska vänstern. I åratal och under decennier har fackliga organisationer underlåtit att "ta fajten" för rimliga ingångslöner och drägliga arbetsvillkor som kunnat locka ungdomar att söka sig till och stanna inom samhällsviktiga sektorer. Man har visat hänsyn till partikamrater på andra sidan förhandlingsbordet i kommuner och landsting/regioner som vill få ihop sina budgetar. Man har tagit hänsyn till "samhällsekonomin" genom att underkasta sig diktatet om "märket" för procentuella lönehöjningar, som gjort att de lägst avlönade aldrig kunnat komma ifatt och upp från låglöneträsket.

Nu invänder facktopparna mot att "den svenska modellen" med kollektivavtal åsidosätts, som om statlig lönepolitik inte hittills förekommit. Vänstern invänder att den nya lagen om lönegolv för arbetskraftsinvandrare är tillkommen av en SD-stödd högerregering och är rasistisk i och med att möjligheten att komma till Sverige för att arbeta och under tiden söka permanent uppehållstillstånd nu begränsas. Om det hade varit en socialdemokratisk regering som beslutat om en lag för ett anständigt lönegolv, hade (v) reagerat på samma sätt?

KOMMUNALS avdelning i UMEÅ reagerar däremot på rätt sätt. De åberopar den nya lagen, oavsett dess bakomliggande syften, som hävstång och riktmärke för lägsta möjliga löner för alla arbetstagare. Man utgår från att stöd ges ifrån fackförbundets ledning i förhandlingar och för nödvändiga stridsåtgärder. Vi får ta "fajten" vidare från denna utgångspunkt!"

Länk till Kommunalarbetaren om Umeå Kommunals krav här

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt