Tryggheten

HOT OCH VÅLD PÅ JOBBET — TÅGVÄRD

Onsdag 19 Januari, 2022

”Här och nu måste det dock till repressiva metoder för att få bort buset från gator, tåg och plattformar för att skapa trygghet för såväl personal som resenärer. Det stora flertalet måste kunna åka kollektivt utan att riskera råka ut för dessa förpestande gäng” säger en tågvärd i Uppland som slutord när vi ber honom berätta om sin arbetsmiljö.

Hot, våld och utsatthet – hur ser det ut på din arbetsplats eller i din bransch?

– Det är konstanta ordningsproblem, verbala hot, gängbildningar, sparkcyklar som det buskörs med på plattformarna och även grövre brottslighet som skjutningar och kollegor som blivit misshandlade. Själv så jobbar jag mycket kvällar och nätter och det största vardagliga problemet för min del är helt klart gängen som håller uppe dörrar, stör andra resenärer och beter sig oerhört hänsynslöst. Ett antal gånger har det hållit på att gå riktigt illa och för någon månad sedan var jag med om att bli beskjuten med grön laser. Den gången gick det efter omständigheterna bra men detta är något som skapar mycket oro och otrygghet bland kollegorna.

Vilken är din uppfattning av hur detta utvecklats över tid?

– Det har blivit oerhört mycket värre, framförallt gällande gängbildningar bestående av utrikesfödda yngre män, laserbeskjutningar och en allt mer utbredd attityd att tillsägningar från oss ombordare möts med verbala hot om vad de ska göra med våra nära och kära. Fler och fler kan inte ta att de blir tillsagda utan tycks istället hävda sin individuella rätt att bete sig illa och accepterar inte att vi ombordare säger ifrån. Är personerna utrikesfödda är det också oerhört populärt att dra rasistkort.

Vad görs åt detta/vad borde göras?

– I nuläget väldigt lite. Tågoperatörerna har gång på gång visat att de inte sätter säkerheten främst utan allt handlar om ekonomiska resultat. Sedan är detta självklart också en samhällsfråga där det i grund och botten handlar om att återbygga välfärdssamhället och skapa en fungerande integration och en planerad migrationspolitik med begränsat flyktingmottagande. Här och nu måste det dock till repressiva metoder för att få bort buset från gator, tåg och plattformar för att skapa trygghet för såväl personal som resenärer. Det stora flertalet måste kunna åka kollektivt utan att riskera råka ut för dessa förpestande gäng.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt