Samhället

Kan socialdemokraterna hitta tillbaka till folket igen? Del 2

Söndag 18 Februari, 2024

-Jag tycker att socialdemokratin måste formulera en egen politik, säger Peter Persson i detta samtal med Uffe. -Det viktigaste av allt är åter inse att det är ekonomin som är grunden, att vi måste ha starkare finanser för det gemensamma.

-Samhällena i hela västvärlden var efter andra världskriget inställda på jämlikhet och full sysselsättning och med Reagan och Thatcher så var det ju liksom de rikas revolt.   Marknadsamhället har ju slagit sönder enormt mycket och där har socialdemokratin i flera avseenden åkt med, inte haft den ideologiska kraften att stå emot och slå tillbaka och där är vi idag.
-Nu har vi egentligen inte haft en politisk reform sedan max-taxan. Sen har det bara handlat om neddragning i ekonomin och socialdemokratin har ideologiskt inte klarat att stå emot i den ekonomiska debatten. Alltså... Ta skatteandelen av BNP som var för 25 år sedan 50%. Idag är det 42%.  400 miljarder om året skulle vi ha mer att röra oss med.

-Jag tror det är så här att de politiska ideologerna har tunnats ut och ersatts av kommunikatörerna. Alla partier, utom Sverigedemokraterna, är livrädda för sina idéer Säger du Gud till en kristdemokrat så svimmar han.  Ställer du fram en bonde framför Centerpartisten, springer dom och gömmer sig. Och vad handlar det om? Det är för att alla har inriktning på politik som kommunikation. Politik är att vinna val. Och det är viktigt. Men det handlar också om att vinna framtiden.

-August Palm (socialdemokraternas pionjär) talade här i Kristianstad 1883. Tänk om August Palm hade gått till några sådana här kommunikatörer i Malmö innan och frågat:

-Tror ni jag vågar snacka om det där med allmän och lika rösträtt?

-Nej, nej, nej. Det är alldeles för utmanande.

-Åtta timmars arbetsdag?

-Nej, det funkar inte. Det skrämmer bort folk.

Det hade inte blivit något av socialdemokratin då, tror jag inte.

-Usla politiker som ofta uttrycker att det är tjänstemännens ansvar.

Finns det något botemedel mot det också?

Ja, det är bara att rulla tillbaka delegationsordningarna. Man beslutar ju om vem som ska ha det och hur du organiserar politiken, det är ju väldigt fritt. Och sen återta det som man har konkurrensutsatt, sålt ut äldreboende till... Högst bjudande. Det är ingen lag på det.

Och sen att reformera friskolesystemet att det ska finnas ett kommunalt veto om man ska ha privatskolor för att kunna planera. Allt i den materien går ju att förändra. Med politiska beslut.J ag tror det är viktigt när man blickar tillbaka att man inte blir förtvivlad att det har gått åt fel håll.

Lyssna mer på samtalet hur vi ska hitta tillbaka till ett folkets parti. Går det, vad tycker du?

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt