Jobbet

Pryo i Varbergs hemtjänst

Måndag 18 December, 2023

Undersköterskeupproret i Varberg bjöd in politiker att jobba ett pass i hemtjänsten. Hittills är det endast Bengt Johansson och Ingemar Ericsson från 24/7 som tagit ett pass.

Lyssna här:

Ingemar Ericsson -Jag har ju jobbat som undersköterska i 33 år i Varbergs kommun Mestadels inom LSS-gruppen. Men jag var lite inom hemtjänsten i början på 90-talet då och såg hur det var då. Nu kom vi ut i måndags och åkte med en hemtjänstgrupp på deras besök. Och det var ju som man befarade, det var fart och fläkt, stress, inloggning, lite tid, anslaget på varje ställe och sådär. Men det jag reagerade mest emot, det var ju att man hade helt enkelt ingen toalett. Och det är ju liksom en fullständigt absurd situation man hamnar i. Det har jag ju aldrig upplevt själv på det viset i mitt arbetsliv. När man jobbar en hel förmiddag, man börjar sju på morgonen och jobbar till klockan tolv. Då är det middag, fem timmar, och det finns ingen toalett.

Bengt Johansson - Man häpnar över att det är på det viset. Ibland när man säger att politiker ska åka ut i verkligheten och vara med på sådana här besök så brukar jag skoja:

-Det hade varit ännu mer intressant om man hade ändrat tjänstemännens tillvaro. Att tjänstemännen verkligen hade fått uppleva hur det är att jobba som busschaufför eller som hemtjänstpersonal.

Om man stänger ner politikerna och tjänstemännens toalett i deras korridorer.

Om man tar bort deras matsal så får de äta mackorna när de promenerar från det ena kontoret till det andra.

Om de får logga ut från sina kontor varje dag med en app.

Om de får ta på sig blåa tossor varje gång de går ut från sitt kontor.

De får byta handskar och munskydd varje gång de avslutar ett telefonsamtal. Och om en kollega är sjuk så får de gå in och göra kollegans jobb. Allt det jobb kollegan skulle göra på sitt kontor den dagen.

Och sen... Gå tillbaka till sitt eget kontor och fortsätta att göra alla de uppgifterna de själva skulle göra den dagen. Och de får inte komma hem innan de är klara med alla uppgifter. Då hade de på kontoret fått känna på hemtjänstens villkor.

Vad tycker du som lyssnar?

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt