Framtiden

Trots tilläggsbudget får skolorna inte behålla personalen

Fredag 11 Juni, 2021

BORÅS

”Vi har hälsat varandra god morgon, ofta med panik i blicken och en undran över hur denna dagen ska sluta. Redan innan skoldagen har satt igång har stressen slagit klorna i oss pulsen går på högvarv.” Så skriver personalen på Asklandaskolan i ett öppet brev till kommunen. Vad har då hänt efter sista turerna i fullmäktige och grundskolenämnd?

Som vi skrivit om innan har kommunfullmäktige beslutat om en tilläggsbudget på 21 miljoner. Dessutom skulle grundskolenämnden få använda sitt ackumulerade kapital på 25 miljoner fritt. Något som ordförande i nämnden direkt gick ut i lokaltidningen och sa att det var pengar som inte kunde användas till att behålla personal. Så fortsatta besparingar väntar för föräldrar, lärare och elever. Men protesterna fortsätter även om sommarlov både för elever och politikerna gör att det blir lite stiltje. Det var inga problem för politikerna i Borås att för några år sedan besluta om bygge av ett kongresshus som kostade ca 250 miljoner. Ett kongresshus som ska sätta Borås på kartan. För föreningar och folkliga organisationer i staden är det nog inte tänkt, det ser den skyhöga lokalhyran till. Akademiplatsen som kongresshuset ingår i går med förlust och då täcker kommunens skattemedel upp.

Det var inga problem för politikerna i Borås att för några år sedan besluta om bygge av ett kongresshus som kostade ca 250 miljoner. Ett kongresshus som ska sätta Borås på kartan. För föreningar och folkliga organisationer i staden är det nog inte tänkt, det ser den skyhöga lokalhyran till

BoråsStadhusAb.png

Så varför används inte pengarna till att utveckla skolan och ge alla elever ”lust att lära, möjlighet att lyckas” som det så fint står i Borås Stads vision för förskola och skola?

Borås Elnät är den största kassakon för Borås Stad som går med en rejäl vinst och av den bidrar med 43,3 miljoner till Borås Stadshus som sen fördelar pengar till förlustbolag. I år har man höjt elavgiften med 3% och aviserat att en höjning till på 3% kan komma i halvårsskiftet. Så här får kommuninvånarna vara med och betala för ett kongresshus som de inte kan nyttja. Borås Stad går dessutom ekonomiskt oväntat bra. Resultatet för 2020 blir 284 miljoner. Detta ska jämföras med de 80 miljoner som prognosen sa när budgeten klubbades i vintras. ”Det stabila resultatet ger oss förutsättningar för att möta de utmaningar som vi står inför och fortsätta utveckla Borås”, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) på Borås Stads hemsida. Så varför används inte pengarna till att utveckla skolan och ge alla elever ”lust att lära, möjlighet att lyckas” som det så fint står i Borås Stads vision för förskola och skola?

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt