Fritiden

Vad kommer efter socialdemokratin?

Söndag 26 December, 2021

Efter 40 år som lärare i särskilt utsatta områden kan det bli lite huvudstupa att sluta. På flera sätt är det också som att bli myndig på nytt. Vuxen, men med betydligt färre plikter. Nu får man göra precis som man vill ! Det var på tiden. Men det borde finnas skillnader också – i visdom, kanske. Jag har aldrig varit så bildad, bevandrad och beväpnad som nu. Det är väl down-hill från här sen; antagligen. Så vad ska huvét användas till när man står på krönet ? Man kanske skulle göra som de vänsterintellektuella ? De läser och skriver om sånt de kan så bra. Jag har försökt göra tvärtom. Att bara ägna mig åt sånt jag inte kan någonting om, och alldeles särskilt åt teori som egentligen övergår mitt förstånd och långt in på Sunneprästens.

Därför att det behövs. Utvägar. Om fågel Fenix ska få luft under vingarna igen behöver det socialistiska idéarvet förstås på ett sätt som skiljer sig från 1900-talsmarxismens Marx. Idéerna måste befrias från halvannat sekel av schabloner och statligt påbjudna uttolkningar. Vi måste hitta ner – under – de socialdemokratiska ombudsmännens och den marxist-leninistiska förtruppens självförståelse.

Då får man säga adjö till mycket och många och beträda de vägar som aldrig togs. Allfarvägen leder ju ändå bara fram till de ruiner där vänsterrörelserna går och letar ägodelar i rasmassorna. Jag vek av, in i mer glesbefolkade marker och skrev några artiklar om Marx och 1800-talets idévärld; om hur arbetarklassen gjordes till medåkare i någon annans projekt i stället för att ha ett eget. Du når texterna här.

https://visombyggerlandet.se/del-1-för-nästa-vänster/

https://visombyggerlandet.se/del-2-upplysning-eller-romantik/

https://visombyggerlandet.se/del-3-marxismen-en-världsåskådning/

https://visombyggerlandet.se/del-4-var-har-vi-hamnat-nu/

De är stötestenar, provsvar och retstickor. Själv är jag nöjd med att vara en ficklampa som irrar omkring uppe på åsen, på jakt efter en framkomlig passage. Det är väldigt snårigt här uppe och förbjudande brant på sina ställen.

Men man fattar snabbt vad som är framåt-uppåt. Det skulle gå fortare om man såg bättre. Med fler ficklampor. Vill du mig något så träffas vi här.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Rune Nilsson

Pensionerad lärare, Norra Botkyrka

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt