Samhället

Vi som bygger landets nyårskrönika 2024

Fredag 27 December, 2024

Så var 2024 slut. Vi på redaktionen har plockat fram några av de artiklar vi publicerat under året här i en årskrönika. Läs mer genom att klicka på länkarna i texten.

Kriminaliteten

2022 slår Södertälje rekord i flest mord per capita. Vad har hänt? Läs/ lyssna på samtalet med Torbjörn Granström kring hans bok ”Kriget om Södertälje”. I en stad, där bolag med koppling till gängkriminella äger Tingsrättens lokaler, avslutas boken med "Men i stort sett är allt som vanligt i Södertälje."

NATO

I höstas damp broschyren "Om krisen elller kriget kommer" ner i brevlådan hos alla oss som bor i Sverige. Nu var det ingen tvekan längre. Vi ska rusta oss för krig, inte för fred. I mars blev vi fullvärdiga medlemmar i NATO och nu kan unga svenskar soldater skickas ut till andra länder då ett väpnat angrepp på en annan medlemsstat betraktas som ett angrepp på Sverige. Förre detta översten Torgny Henriksson menar att fördelarna med medlemskap inte överväger nackdelarna

Omsorgen om varandra

De många goda människorna i Sverige får sällan uppmärksamhet, rubrikerna fylls av de som gör klipp, både lagliga och olagliga, på välfärdens bekostnad. De framhålls som hjältar i näringslivsnytt och i gangsterrappen. I filmen Det omätbara visas de riktiga samhällsbärarna, som trots fälleben från politikerna, ger oss kärnan i välfärden, att vi tar hand om varandra. Regissören berättar i en intervju om sin film och säger bland annat: "Jag visste ju att det gick väldigt snabbt i hemtjänsten. Och vad som förvånade mig där, det var ju hur mycket de kan få till av det mellanmänskliga på fem minuter."

I Varberg finns ett aktivt undersköterskeuppror som anordnar demonstrationer, namninsamlingar och kämpar för en så självklar sak som att få vara med och bestämma om arbetsvillkor. På demonstrationen Första Maj stod det på ett plakat Ring brandkåren – utbränd personal

Simon Renner, sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg, är förtroendevald i Vårdförbundet som strejkade för arbetstidsförkortning. Hör honom berätta under och efter strejken.

Byggbranschen

Långa led av underentreprenörer där ingen tar ansvar, fusk, utnyttjande och osäkra arbetsplatser är hur byggbranschen ser ut idag. I våras blev Magnus Calén, en fackligt aktiv byggnadsarbetare, som bor i Kungsbacka, tillsammans med alla övriga anställda hantverkare uppsagda från sina jobb. Magnus Calén möter Ubbe och Uffe i ett samtal om en bransch som förändrats och försämrats på flera sätt. Men också om vad som borde göras.

Vart är vi på väg med dessa olyckor, där arbetare mist livet eller skadats svårt undrar byggsmeden och författaren Micke Evhammar

Målarnas förbundsstyrelse har tagit beslut om att förbundet ska läggas ner och gå upp i Byggnads. Medlemmarna har inte fått säga sitt. Finn Ternrud, Börje Carlsson och Bert Olsson skriver i en debattartikel om sveket mot deras organisation. Om ett förbund där ledningen tagit beslut över medlemmarnas huvuden många gånger. Några exempel är att de vek ner sig frågan om strejkrätten, vek ner sig med semesterkassan, vek ner sig i senaste avtalsrörelsen. Och nu senast genom att lägga ner förbundet och gå upp i Byggnads.

SEKO och pendeltrafiken

I mars ersatte SJ det skandalösa MTR som lyckats köra pendeln i botten. SJ klev in med ett så kallat nödavtal i ryggen, som Stockholms Lokaltrafik tvingats till av den krassa verkligheten. Personalflykt, förarbrist, tusentals inställda tåg, lägsta möjliga kundnöjdhet, dagliga förseningar och en fordonsflotta som MTR struntat i att reparera.

Kommer SJ bry sig frågar Rainer Andersson,ordförande i Seko pendelkubb, om att flertalet stationsvärdar saknar rätt till paus och anständiga måltidsuppehåll? Att nattstädarna tvingas arbeta på lediga dagar. Accepterar man att allvarliga konsekvenser kommer som ett brev på posten om förarna fortsätter vara ensamma ombord? Är man medveten om arbetsskadorna bland förarna som kameraprojektet redan orsakat

Rainer Andersson har varit en mycket uppskattad ordförande för SEKOs Pendelklubb i Stockholm. Nu har han tvingats gå i pension och vi samtalar om hur facket är och kunde/borde vara. Om vad som driver honom och andra vardagshjältar .

Kan socialdemokratin hitta tillbaka till folket?

Det känns som att vi bara har backat, under egentligen hela våra liv, säger Erik Tano som sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna i Kiruna. Födda på 90-talet har han och hans jämnåriga bara sett motgång efter motgång. De ser en sjukvård som fallerar. Avgifter läggs på avgifter, vi vanliga som arbetar känner inte av någon skattelättnad eller någon mer frihet för den delen heller.

Peter Persson, tidigare s-riksdagsman, tycker att socialdemokratin måste formulera en egen politik. Alla partier, utom Sverigedemokraterna, är livrädda för sina idéer. Det är för att alla har inriktning på politik som kommunikation. Politik är att vinna val. Och det är viktigt. Men det handlar också om att vinna framtiden.

Jag är ju socialdemokrat, men är partiledningen det? undrar August Tapojärvi, gruvarbetare från Kiruna. Han har nyligen lämnat socialdemokraterna, men hoppas på en pånyttfödelse av tanken på ett folkhem. I två intervjuer berättar han om sina tankar. I artikeln ger han förslag på hur vi kan engagera och aktivera arbetarrörelsen och hur den kan hitta tillbaka till folket igen.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt