Tryggheten

”Det är höjda pensioner vi behöver inte höjd pensionsålder”.

Fredag 10 Juni, 2022

Riksdagen har nu fattat ett beslut om att höja pensionsåldern med ett år från år 2023. Ewy Gahnström ringde upp Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen.

Riksdagen har nu fattat ett beslut om att höja pensionsåldern med ett år från år 2023.

– ”Pensionsgruppen har totalt missförstått sitt uppdrag” säger Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen. ”Det är höjda pensioner vi behöver inte höjd pensionsålder”.

Tantpatrullen är en politiskt och religiöst obunden organisation som organiserar kvinnor och arbetar för ett nytt pensionssystem där du efter ett långt arbetsliv får en pension som går att leva på. Så är det inte idag.

– ”Många av de kvinnor med låga pensioner som vi företräder har och har haft ett psykiskt och fysiskt tungt arbete inom vård och omsorg som gör att många inte orkar arbetar fram till dagens pensionsålder 65 år” säger Birgitta. ”Vi vet att andelen fattigpensionärer ökar och det är kvinnor som drabbas hårdast av det usla och orättvisa pensionssystemet.”

Tantpatrullen har bl.a. genom sitt utåtriktade arbete under flera år för anständiga pensioner fått stor kunskap och erfarenhet om hur dagens pensionssystem slår.

– ”Ett system som har raka rör mellan livsinkomst och pension och det innebär att eftersom kvinnor har lägre livsinkomst så får de lägra pension. De får i snitt 7000 kronor lägre än män.” poängterar Birgitta ”Kvinnor tar fortfarande ett större ansvar för familj och barn och utför mycket obetalt arbete när samhället sviker och drar ner på både hemtjänst och äldreomsorg. Det ger inga pensionspoäng. Kvinnors obetalda arbete är en vinst för samhället men en förlust för individen” fortsätter hon.

– ”Nu får det vara nog” avlutar Birgitta. ”Vi i tantpatrullen vill att pensionsgruppen som fattar beslut bakom stängda dörrar och där bara fem av riksdagens åtta partier finns med läggs ner. Återför diskussionen och besluten till riksdagen så att vi medborgare kan vara med och bestämma”.

Och det är bara att hålla med tantpatrullen! Det är höjda pensioner och inte höjd pensionsålder vi behöver!

tantpatrullen

Tantpatrullen på Mynttorget, Stockholm

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ewy Gahnström

Uddevalla

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt