Landet

Vi Som Bygger Landets nyårskrönika 2022

Lördag 31 December, 2022

Så var 2022 slut. Sverige fick en ny regering, slog nya rekord i elpriser, inflation och dödsskjutningar. Men vi fick också nya partier som inte lyder gamla regler, och lyckade protester mot nedskärningar, försämrade scheman och vindkraftverk. Vi på redaktionen har plockat fram några av de artiklar vi publicerat under året här i en årskrönika. Läs mer genom att klicka på länkarna i texten.

El och bränsle

Vi avslutar 2022 där vi började: med rekordhöga el- och bränslepriser. Magdalena Anderssons elstöd från början av året var magert valfläsk när folk fick elräkningar upp mot tio tusen kronor. Samma Magdalena Andersson som 1996 var med och införde den elmarknad som gav elbolagen rätt att råna svenska folket.

Under valrörelsen diskuterades bränslepriserna flitigt. Moderaterna lovade en sänkning av bensinpriset med 5 kr/litern vid pumpen och SD lovade 10 kr/litern. Efter att högern vunnit valet sänktes priset med … 40 öre/litern. “Det finns inga quick fixes”, sa Björn Söder (SD) när vi frågade ut honom. Peder Blohm Bokenhielm på Bränsleupproret är besviken på att den nya regeringen tagit för mycket hänsyn till bränslebolagen: “Bolagen behåller sin höga vinstandel dom har nu, istället borde regeringen säga till bränslebolagen att vi sätter ett vinsttak eller ett takpris.”

Svenska elbolag fortsätter tjäna ofantliga summor på export till kontinenten och svenska kunder måste betala tyska priser. Erik Tell i Kristianstad har en hittat en lösning som inga politiker verkar ha kommit på än: Klipp kablarna!

Du har väl inte missat att Vi Som Bygger Landet har en podd? Sök på Vi Som Bygger Landet på Spotify eller Apple Podcasts.

Valet och kvalet

Vi Som Bygger Landet publicerade under året en serie insändare där vanliga medborgare fick berätta vad de tyckte valet borde handla om. Här är ett urval: “Vi måste våga ställa samma krav på de människor som kommer hit som alla andra i samhället.”, “Valet borde först och främst handla om att utrota gängkriminaliteten.”, “Att man inte ska sälja ut allmännyttan till privata bostadsbolag som sätter hyra efter profit och inte efter behov.”, “Det är viktigt att rensa i byggbranschen”, “Jag tycker valet borde handla om vad vi faktiskt får i lön”.

Om man håller med dessa insändarskribenter var det svårt att välja röstsedel i båset. Kanske är de politiska färgerna förlegade? Stefan Pedersen skriver att “de konservativa i sitt Tidöavtal ligger närmre traditionell folkhemspolitik” än den förra regeringens “rödgröna” politik.

I kommunvalen gick det bra för många lokala partier som står utanför den röd-blå skalan och inte behöver förhålla sig till centrala moderpartier. Vi i Perstorp blev största parti och Medborgarpartiet i Gislaved blev näst störst i sin kommun med en politik som baseras på medborgardemokrati. “Lokalpartierna blir inte uppringda av någon som sitter i moderpartiet i Rosenbad och i det avseendet är de bara lojala mot kommuninvånarna”, sa Johan Gärdebo som forskar på svenska lokalpartier.

Skjutningar och kriminalitet

Antalet dödsskjutningar slog rekord 2022. Vi intervjuade rapparen Ra Min som växte upp tillsammans med offren i skjutningarna i Kalmar: “Det behövs både hårdare tag och möjlighet till rehab för att inse sina fel. Polisen är underbemannad, inför betald utbildning som för tullare, och gränskontrollerna måste skärpas. Grova brottslingar ska utvisas.”

Den ökande otryggheten märks även i arbetet. Under året gjorde Vi Som Bygger Landet en serie artiklar om hot och våld på jobbet, där vi bland annat intervjuade fastighetsskötare, butiksanställda, tågvärdar, och förskollärare. “Jag har själv blivit misshandlad två gånger de senaste åren och då var det inte fråga om några rånsituationer. De äldre chaufförerna som varit med sedan 80-talet har berättat att det blivit mycket värre över tid. Klimatet har hårdnat, respekten försvunnit”, berättar en busschaufför.

Vi har med samhällets, med statens och kommunernas stöd byggt parallella samhällen och kulturer som inte alls vill blandas med den inhemska kulturen.

Invandring och integration

Frågan om invandring och flyktingmottagande blev avgörande för valet 2022. “Bankslaktaren” Karl Gustav Nilsson talade för en demokratiskt förankrad flyktingpolitik, som kan planeras utifrån vad samhället har råd med. Robert Mathiasson ser återvandring som den enda realistiska lösningen, “att de människor som de facto har visat att de har ingen ambition att bli en del av det svenska samhället, de ska åka tillbaka till sina hemländer”.

Vi intervjuade Lars Åberg, en av Sveriges främsta debattörer i integrationsfrågan. På frågan om vad den mångkulturalistiska politiken inneburit svarade han att “vi med samhällets, med statens och kommunernas stöd byggt parallella samhällen och kulturer som inte alls vill blandas med den inhemska kulturen”.

Inga av de 100 bolag vi granskat följer kollektivavtal eller lagar och regler.

Skrytbyggen och skurkföretag

Trots lågkonjunktur och dyrtid byggs det flådiga skrytbyggen som aldrig förr, med skattebetalarnas pengar. Bland annat i Helsingborg, där “Stadsmässan H22” ska visa upp “Helsingborgs stads innovationsarbete”, till en kostnad av 250 miljoner.

Men bakom inglasade terrassvåningar finns en mer och mer oseriös byggbransch som använder utländsk arbetskraft med slavlöner, istället för svenska arbetare med kollektivavtal. “Inga av de 100 bolag vi granskat följer kollektivavtal eller lagar och regler”, sa byggombudsmannen Johan Dahlberg i vår intervju.

Arbete och fack

Inflationen rusar i hela världen och i många länder strejkar arbetare för löner att kunna leva på när allt blir dyrare. Men i Sverige ska LO:s medlemmar “ta samhällsansvar” och nöja sig med en löneökning på 4.4%, 6% under inflationen. Gruvarbetaren Waldemar Tapojärvi frågar: “Det är tragiskt att ens ställa sig frågan, men på vems sida står egentligen ledningen för IF Metall? Vems intressen är det man driver? Om löneökningar för oss medlemmar inte är i medlemmarnas intresse så vet jag inte vad vi då har för gemensamma intressen?”

Det finns trots allt några ljusglimtar. I Varberg samlades 1277 namnunderskrifter in mot försämringar i undersköterskornas scheman och till slut fick kommunen helt backa från sina planer.

Kyckling med ‘saffranssås’? Knappast traditionell husmanskost. Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan dag är en prestation i sig!

Sjuk- och äldrevård

Vården i Sverige blir alltmer toppstyrd, med fler chefer och administratörer och färre anställda som faktiskt vårdar människor. “Nu är nog! Verksamheten måste förändras i grunden. Dags för demokrati och sociala reformer!”, skriver undersköterskan Ingemar Johansson.

Bo Samuelsson i Hässleholm såg symptom av samma sjuka vårdorganisation i maten som serveras våra äldre. “Kyckling med ‘saffranssås’? Knappast traditionell husmanskost. Att lyckas servera halvkokta potatisar var och varannan dag är en prestation i sig! Nu betalar de boende tillräckligt för att få mycket bra mat. Den nu erbjudna menyn borde absolut generera överskott! Kanske överskottet övergått i ‘administration’?”

I år bestämde riksdagen att pensionsåldern skulle höjas, trots att rekordmånga ungdomar går arbetslösa. ”Det är höjda pensioner vi behöver inte höjd pensionsålder”, sa Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen.

NATO och alliansfrihet

Trots att 2022 var ett valår med mycket tal om demokrati och medbestämmande, så hade inte svenska folket något att säga till om när Sverige skickade in NATO-ansökan. “Ett Svenskt Natomedlemskap minskar inte de spänningar som finns idag.”, sa Peter Persson (S), i en intervju med Vi Som Bygger Landet. NATO-medlemskapet blir en bra affär för Wallenbergs vapentillverkning, men sämre för de “ungdomar ska dras in i en konflikt i andra länder” under NATO-flagg.

Gott nytt år!

Det ser rätt mörkt ut i Sverige, när gatlyktorna är släckta för att spara på el, och när de som hoppats på den nya regeringen redan fått löften svikna. Men som man kan läsa på sidorna på Vi Som Bygger Landet så pyr det runt om i landet. Lokalpartier växer, folk organiserar sig mot dåliga arbetsscheman, och kanske 2023 blir året då någon tar energikrisen i egna händer och gräver av de där jävla utlandskablarna. Gott nytt år från oss på Vi Som Bygger Landet!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt